75D355F5 568C 4DEA 9D91 6CB0BB25C85FLezen kan altijd

Kunt u de kleine lettertjes niet meer lezen? Of lukt het lezen niet meer door een visuele beperking of leeshandicap? Kunt u het boek niet goed vasthouden of is het te zwaar? De bibliotheek biedt uitkomst voor blinden, slechtzienden en dyslectici, maar ook voor mensen met reuma, afasie of voor wie lezen simpelweg te vermoeiend is.

Hoe kan de bibliotheek helpen als ‘gewoon' lezen niet meer gaat?

Groteletterboeken
De letters in groteletterboeken zijn bijna twee keer zo groot als in gewone romans.
Deze boeken zijn geschikt voor iedereen die moeite heeft met het lezen van kleine(re) letters als gevolg van slechter zien. Al vele jaren een vertrouwd beeld in de bibliotheek, met vele spannende en romantische boeken, maar ook Nederlandse literatuur.

Luisterboeken
Een luisterboek is een audio cd met de gesproken versie van een boek, u kunt deze dus beluisteren via een cd-speler.

Daisy-rom en daisy-speler
Een daisy-rom is een speciaal soort luisterboek. Het ziet er hetzelfde uit als een luisterboek op cd. Het verschil is dat een daisy-rom langzamer of juist sneller kan worden afgespeeld. Verder kunt u er ook in bladeren om te zoeken naar pagina's net als bij een boek. Voor het beluisteren is een daisy-speler nodig. Dit is een soort cd-speler die eenvoudig te bedienen is. Een daisy-rom kunt u niet beluisteren met een gewone cd-speler. U kunt bij de bibliotheek een daisy-speler lenen om uit te proberen.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Henriëtte Hogenkamp. Zij is op maandag en donderdag telefonisch te bereiken op 0529-452158.

Wat is er nog meer?

Loket Aangepast Lezen
De bibliotheek attendeert klanten met een leesbeperking graag op de dienstverlening van het landelijk Passend Lezenend Lezen Ze zijn telefonisch bereikbaar via 070 - 33 81 500.
Het Loket aangepast-lezen heeft boeken, kranten en tijdschriften in gesproken vorm, in braille en in digitale vorm te leen. De collectie bestaat uit meer dan 50.000 boektitels en 400 kranten en tijdschriften. De materialen worden gratis per post verstuurd naar uw huisadres. Het lenen van gesproken boeken is gratis, voor gesproken kranten en tijdschriften wordt een abonnementsbijdrage in rekening gebracht. 

Leeshulpmiddelen in Overijssel
Voor mensen met een leeshandicap zijn er hulpmiddelen om het lezen en/of beluisteren gemakkelijker te maken. Voorbeelden hiervan zijn leeslinealen, leesloepen, vergrotingsapparatuur, maar ook de daisy-speler. Wilt u leeshulpmiddelen zelf aanschaffen, dan kunt u bij uw zorgverzekering vragen of ze voor vergoeding in aanmerking komen. Kijk voor adressen van winkels in Overijssel op Slechtziend.nl .

Bartiméus is specialist in leven met een visuele beperking en heeft jarenlange ervaring in de advisering en het gebruik van de juiste hulpmiddelen. Klik hier voor een overzicht van de leeshulpmiddelen. In Overijssel heeft Bartiméus vestigingen in Zwolle, Deventer en Hengelo.