voorschools

Baby's, Peuters en Kleuters

babyWat is er fijner dan met je kind lekker een boekje lezen?

Voorlezen aan baby’s, kan dat?
Begrijpen ze dan al verhaaltjes?
En kunnen ze al naar de plaatjes kijken?
Het antwoord op deze vragen is: ja! Baby’s kunnen vaak meer dan je denkt. Al vanaf de eerste dag luistert de baby naar je stem.

Baby's zijn vanaf het prille begin bezig met taalverwerving. Ze horen klanken en in de loop van het eerste levensjaar beginnen ze daar betekenis aan te geven. Het is dan ook erg belangrijk veel met een  baby te praten, te zingen en voor te lezen. Baby’s die al vanaf het prille begin met boeken in aanraking komen, hebben daar hun leven profijt van.
De bibliotheken in Ommen en Lemele hebben een speciale hoek ingericht voor kinderen van 0 - 6 jaar.  Als Bibliotheek willen we lezen voor iedereen aantrekkelijk en bereikbaar maken. Daarom is een lidmaatschap van de bibliotheek voor alle kinderen van 0 t/m 17 jaar gratis. Kinderen kunnen gebruikmaken van de hele collectie van de jeugdbibliotheek. Dat zijn niet alleen boekjes of knisperboekjes, maar ook tijdschriften of dvd’s. We geven met veel plezier tips over voorlezen en geschikte boekjes.

Tips voor het kiezen van voorleesboeken:

 • Sluit aan bij de belevingswereld, de interesse en het niveau van uw kind.
 • Zoekt u een boek over een bepaald onderwerp? Zoek in de catalogus van de bibliotheek of vraag bij de bibliotheekmedewerkers. Zij zullen u graag helpen.
 • Laat het kind kennismaken met boeken in verschillende stijlen en met verschillende onderwerpen. Zo kan het kind zijn eigen smaak ontwikkelen.
 • U bent degene die het boek door het voor te lezen aan uw kind overbrengt. Kies daarom een boek waar u zelf enthousiast over bent en laat plezier doorklinken in het voorlezen ervan.

Voorleestips:

 • Maak van het voorlezen een gewoonte door er elke dag [op een vast tijdstip] even aaandacht voor te hebben.
 • Lees het boek dat u gaat voorlezen zelf van tevoren door.
 • Bekijk samen de voorplaat van het boek: waar zou het over gaan?
 • Voorspel samen hoe het verhaal af gaat lopen
 • Geef uw de kind de ruimte om op het verhaal te reageren.
 • Geniet van het samen lezen en het samen zijn.
 • Meer voorleestips vindt u op de website van de Nationale Voorleesdagen.

basisschool

Kinderenkinderen

Lezen met kinderen van 4 tot 12 jaar
In de basisschoolleeftijd ontwikkelt het kind zich snel. Het leert zelf lezen, maar dat betekent niet dat het voorlezen van de baan is! Ook oudere kinderen kunnen hier nog van genieten.

Mijn kind leert lezen
In groep 3 gaat uw kind zelf leren lezen! De bibliotheek heeft veel boekjes die aansluiten bij het leesniveau van uw kind. Dit noemen we AVI-niveau. Het AVI-niveau dat sinds augustus 2008 gebruikt wordt, werkt met codes, zoals S ('start') en E3 ('eind groep 3'). Het oudere AVI-niveau gebruikt de cijfers 1 (voor kinderen die net beginnen met lezen) tot en met 9.

Het Makkelijk Lezen Plein
Heeft uw kind moeite met lezen? Of is het dyslectisch? Dan kan het in de bibliotheek terecht bij het Makkelijk Lezen Plein. Hier vindt uw kind eenvoudig te lezen, aantrekkelijke leesboeken, luisterboeken en daisyroms. Bovendien vindt u hier als ouder achtergrondinformatie én zijn leeshulpmiddelen, zoals een daisyspeler te leen. Een daisyspeler is een hulpmiddel waarmee daisyroms afgespeeld kunnen worden: dit zijn luisterboeken met extra mogelijkheden voor tempo en tussendoor stoppen en verder gaan.
Meer over makkelijk lezen

jongeren

Jongerenlezeninhetgras

Jongeren kunnen in Bibliotheek Ommen terecht voor leuke en spannende boeken en andere materialen: van strips tot chicklit en van DVD's tot informatie voor spreekbeurt of werkstuk. Er is een speciale hoek voor jongeren waar ook de makkelijk te lezen boeken staan. Er zijn Engelse boeken en de boeken van de Jonge Jury staan bij elkaar in één kast.

Lezen voor de lijst
Een boek lezen voor school. Welke kies je? En waar kan je een uittreksel, een boekverslag of een recensie vinden?
Op www.lezenvoordelijst.nl staat een handig titeloverzicht.