Website voorlezen

leeskringen

website lezen14 cr200Lezen en leeskringen

Lezen zorgt voor ontspanning; het is als een reis door een andere wereld. Als het boek uit is, is het leuk er met anderen over te praten. Dat kan in een leeskring of leesclub.
Leeskringen bestaan uit fanatieke lezers, maar ook uit mensen die anders niet zo snel aan lezen toekomen. Het uitwisselen van de indrukken over de literatuur maakt dat je als lezer op een andere manier bezig bent met het boek of de auteur. Maar deelnemen aan een leeskring zorgt ook voor de continuiteit, de stok achter de deur.
Het levert een verbreding van uw kennis op en u leest misschien andere boeken dan die u anders zou lezen.

Als u graag in een leeskring met anderen over boeken van gedachten wilt wisselen, kunt u zich aansluiten bij een al bestaande leeskring óf u kunt zelf een leeskring oprichten.

In de gemeente Ommen zijn al leeskringen actief. Zij zijn aangesloten bij een (vrouwen) vereniging of andere organisatie of behoren tot de zogenaamde 'wilde' leeskringen.  Meer informatie over de leeskringen in de gemeente Ommen is verkrijgbaar bij de klantenservice van de bibliotheek.

Zelf een leeskring beginnen

De bibliotheek kan beginnende en bestaande leeskringen ondersteunen. Dit gebeurt via de Overijsselse Bibliotheek Dienst (OBD).
Dit is de provinciale service-organisatie voor openbare bibliotheken. Zie de website van de OBD .
Eén van de diensten is 'bibliotheekwerk op maat voor leeskringen'. Er is een flinke catalogus met titels waaruit gekozen kan worden.
Deze titels zijn leverbaar tot een maximum van 10 exemplaren per titel (gedichtenbundels 4 exemplaren). De uitleentermijn is 4 weken. Het verzenden valt buiten de periode van 4 weken.
Bij de geleverde titels ontvangt u een documentatiemap met informatie over de schrijver en het boek.
De kosten voor deze dienstverlening bedragen € 1,50 (+  6 % BTW) per boek. De kosten worden aan het eind van het seizoen in rekening gebracht bij de contactpersoon van de leeskring.
De tassen met boeken worden afgeleverd bij de lokale bibliotheek.
De titellijst en een opgaveformulier zijn bij de informatiebalie van de lokale bibliotheek verkrijgbaar.

De Boekensalon

De Boekensalon heeft de nieuwste boeken, vergeten parels en lang gezochte geestverwanten. Hier is een schat aan titels te vinden voor de leeskringen. Met tips, aanbevelingen en nieuwe leesvrienden.
Men kan zich aanmelden en deelnemer worden van De Boekensalon.  

Meer informatie

Inge Drewes: Lezen en leesclubs. Naslagwerk (te leen via de bibliotheek) met tips voor leesclubs en veel discussievragen bij afzonderlijke titels.