Website voorlezen

nieuwsoverzicht

nieuwsberichten

Vacature: Jeugdspecialist/Consulent (12 uur p/wk) in Bibliotheek Ommen

Wij zoeken een Jeugdspecialist die op de hoogte is van wat er speelt in voorschoolse instellingen, het basisonderwijs in het werkgebied. Iemand die de wensen vanuit de organisaties op een efficiënte en creatieve manier omzet naar een klantgericht en aantrekkelijk bibliotheekaanbod. Ben jij die enthousiaste en verbindende expert? Reageer dan vóór 5 juli aanstaande op de vacature. Klik hier voor alle info.

Wil jij e-books lezen? Als Bibliotheeklid kun je e-books lenen bij de online Bibliotheek. 

Je hebt de keuze uit ruim 15.000 e-books. De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Je vindt er van alles. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand vernieuwen we het aanbod met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. 

Lezen op 3 manieren

Je bepaalt zelf hoe je de e-books leest. Met een app op je tablet of smartphone. Direct op je e-reader. Of online via je pc of laptop. 

Gratis toegang

Bibliotheekleden hebben toegang tot de collectie van online Bibliotheek. Afhankelijk van je abonnement kan je tot maximaal 10 e-books lenen. De leentermijn van een e-book is 3 weken. 

Registreren

Als je e-books wilt lenen, dan vragen wij je om eerst even een account aan te maken bij de online Bibliotheek. Zo weet de online Bibliotheek wie je bent en van welke Bibliotheek je lid bent. Je gebruikt hiervoor je inloggegevens van je eigen Bibliotheek (pasnummer en wachtwoord). 

Vragen?

Op de website van de online Bibliotheek vind je alle informatie over e-books.

Of kom op donderdagmorgen om 11.00 uur naar het spreekuur in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat.  

Klik & Tik is de absolute basiscursus internet, voor mensen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De cursus wordt vanaf 3 oktober in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat gegeven.

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat bijna allemaal online. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

Cursus
De Bibliotheek Ommen biedt hiervoor ondersteuning met de cursus Klik & Tik. Deze cursus helpt mensen beter gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt 'downloaden'.

Klik & Tik is een oefenprogramma dat deze basisvaardigheden aanbiedt. In de veilige omgeving van de Bibliotheek krijg je via filmpjes de eenvoudige uitleg en daarna ga je aan de slag met praktische oefeningen.

Klik & Tik bestaat uit drie delen:

  1. De basis (over typen, klikken en websites bekijken)
  2. Het internet op (over e-mailen, downloaden en browsers)
  3. Samen op het web (over sociale netwerken, links en weblogs)

Deelname aan de cursus Klik & Tik bedraagt € 15,00 inclusief het bijbehorende oefenboek. De cursus duurt 10 weken en start op dinsdag 3 oktober 2017.

Praktisch

Iedere dinsdag van 9.30-11.30 uur, start 3 oktober

Locatie: De Bibliotheek, Chevalleraustraat 6 Ommen

Eigen laptop gebruiken is mogelijk.

Aanmelden

Interesse? U kunt zich tot 20 september aanmelden bij de klantenservice in de Bibliotheek, via telefoonnummer:0529-452158 of via de mail:

Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden dan kinderen die niet worden voorgelezen. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Een taalachterstand op jonge leeftijd is daarentegen vaak moeilijk in te halen. Voorlezen is dus het antwoord! Komend schooljaar gaat daarom voor de vierde keer het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress in Ommen van start. 

De VoorleesExpress is een project waarbij vrijwilligers voorlezen bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zo stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen en verrijken ze de leescultuur in huis. Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig! De VoorleesExpress in Ommen is voor de periode 1 september 2017 tot 1 mei 2018 op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die gezinnen hierbij willen helpen. Uw inzet kan net het verschil maken! In september vindt de scholing en voorbereiding plaats, het voorlezen start in de eerste week van oktober.

Voorlezer

Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vast moment dat samen wordt afgestemd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers door de Bibliotheek getraind in het interactief voorlezen en boekkeuze.

Coördinator

Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert onder andere voorlezersbijeenkomsten. Coördinatoren worden begeleid door de projectleiding.

Wie belangstelling heeft voor dit leuke vrijwilligerswerk kan zich via de mail melden bij de coördinator van de VoorleesExpress in Ommen Ans Derksen. Het mailadres is  of  

De VoorleesExpress is een landelijk project dat in Overijssel wordt uitgevoerd door de lokale Bibliotheek. 

Meer algemene informatie is te vinden op www.voorleesexpress.nl. 

Elk kwartaal wordt er onderzoek gedaan onder een klantenpanel (Biebpanel). Mensen die zich hebben aangemeld vullen vragen in over de Bibliotheek. Elke kwartaal wordt een thema uitgelicht. In het eerste kwartaal van 2016 stond Klanttevredenheid centraal. Hieronder een korte samenvatting. 

Met ingang van vandaag is er een wijziging in de mailadressen van de vestigingen van de Bibliotheek Ommen.  Bovendien hebben een aantal afdelingen van de Bibliotheek een eigen mailadres gekregen.  Het betreft de volgende wijzigingen:

Algemene zaken:

Bibliotheek Lemele:  

Klantzaken:  

Jeugdbibliotheekzaken [ onderwijs en voorschools]:

Taalpunt:

Cultuur:  

VoorleesExpress:  

Logo VoorleesExpressNiet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt gezinnen die daarvoor aangemeld zijn om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Wat doet de Bibliotheek?

In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

Bent u enthousiast over de VoorleesExpress en wilt u hier wel aan meewerken? Voor de aankomende periode zoeken wij nieuwe voorlezers en coördinatoren. Uw hulp is van harte welkom!

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.voorleesexpress.nl.

Heeft u vragen over ons aanbod e-books,  de bibliotheek apps*  of komt u er technisch niet uit? Kom dan naar het  Inloopspreekuur digitale bibliotheek Ommen

U kunt als bibliotheeklid via het zogenaamde 'e-book platform', duizenden digitale boeken lenen en deze op uw computer, tablet of smartphone lezen. Heeft u vragen over deze service, of komt u er niet uit?  Of u wilt gebruik maken van de apps van de Bibliotheek,  maar lukt het niet om ze aan de praat te krijgen?  Elke donderdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur kunt u hiervoor in de Bibliotheek Ommen terecht.  De medewerkers van de Bibliotheek staan klaar om u op weg te helpen.  Vergeet niet uw eigen (opgeladen) tablet of ander leesapparaat mee te nemen en - indien al aangemaakt - uw inlogcode.

*Bibliotheek Wise-app - E-bookplatform – PoëzieBieb-app – Verhalenbieb-app – WelkBoek-app – VakantieBieb-app – LuisterBieb-app  en BereslimmeBoeken.

iWorkspace is een werkplaats die mensen helpt om ideeën te realiseren. Iedereen die een idee of initiatief heeft en daar creatieve denkkracht bij kan gebruiken is op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur van harte welkom op de bovenverdieping van de bibliotheek.

In de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat kan gratis gebruik worden gemaakt van het internet. Naast een aantal gratis te gebruiken pc's met internetverbinding, stelt Bibliotheek Ommen ook WIFI ter beschikking.

Dit is een draadloze internetverbinding in de bibliotheekruimte. Met een laptop, telefoon, IPod, IPad of andere mobiele apparatuur dat is ingesteld op WIFI, kan eenvoudig verbinding gemaakt worden met het internet.Deze service is gratis beschikbaar voor alle bezoekers van Bibliotheek Ommen, een lidmaatschap is niet noodzakelijk.

De Bibliotheek introduceert het lenen van e-books! Voortaan kun je 24 uur per dag e-books lenen vanuit je luie stoel. Bibliotheekleden betalen hiervoor helemaal niets extra. Het enige wat je hoeft te doen, is een webaccount aanmaken via bibliotheek.nl/ebooks.

Betalen met iDeal bij de Bibliotheek

Bij Bibliotheek Ommen kunt u betalen met iDeal, thuis vanaf de eigen pc.

Hoe werkt het?
Met iDeal kunt u openstaande registraties op uw pas betalen.
Registraties op uw pas kunnen zijn: te laatgeld, leengeld of contributiegeld.

U kunt met iDeal ook een bedrag storten op uw pas.
Hiermee kunt u in de bibliotheek openstaande registraties afrekenen.

Let op! Het minimumbedrag dat u afrekent of stort via iDeal is € 7,50

- Log in bij Mijn bibliotheek
- Kies in het menu van Mijn Bibliotheek voor Details financiële posten
- Vink openstaande registraties aan

let op: om met iDeal te kunnen betalen moet het totaalbedrag minimaal € 7,50 bedragen
- Vul eventueel een extra bedrag voor uw deposito in
- Betaal via iDeal

iDeal en kinderen
Ouders kunnen via iDeal voor hun kinderen een bedrag (minimaal € 7,50) op hun pas storten of met iDeal openstaande registraties afrekenen. Uw kinderen hoeven dan niet meer met contant geld naar de bibliotheek.

Van wie is het deposito?
Van u. Dit bedrag blijft op uw pasje staan en alleen u zelf bepaalt of het wordt 'aangesproken'. Dit houdt concreet in dat als u bijvoorbeeld te laatgeld ter hoogte van 2,35 heeft opgebouwd dit bedrag pas van uw deposito wordt afgeschreven nadat u daarvoor toestemming heeft gegeven.
Verrekenen van openstaande registraties met het deposito kan alleen in de bibliotheek!
Direct betalen van openstaande registraties met iDeal kan via internet.

Financieel overzicht
Door in te loggen bij Mijn Bibliotheek en de keuzes Details financiële posten en Status iDeal transacties krijgt u een overzicht van uw financiële handelingen bij de bibliotheek

Het Taalpunt is open op dinsdag 15.00 - 18.00 uur. 

Het Taalpunt is in de zomervakantie van 24 juli tot en met 24 augustus gesloten

Beter leren lezen en schrijven?

Kom naar het Taalpunt op de bovenverdieping in de Bibliotheek.  

Wilt u beter leren lezen en schrijven? 

Wilt u beter leren spreken of luisteren?

Kom naar het Taalpunt!

Bij het Taalpunt kijken wij samen naar wat u wilt leren.

Wij helpen u zoeken naar een cursus of taalcoach bij u in de buurt.

Elke woensdagmiddag en elke donderdagavond is de taalcoördinator aanwezig.

In de Bibliotheek

Het Taalpunt is in de Bibliotheek, dat is een leuke plek om naar toe te gaan.

U kunt er boeken, films, tijdschriften en muziek lenen.

Er staan computers om te oefenen.

En er is een leestafel met tijdschriften en kranten om te lezen.

In de Kringloopwinkel Noggus & Noggus

Kom naar het Taalcafé bij Noggus & Noggus op zaterdag 11 maart, 20 mei, 8 juli, 16 september, 14 oktober en 9 december

Tussen 9.00 - 12.00 uur helpen wij je dan  graag met problemen met formulieren, brieven van de gemeente of andere taalproblemen.  

Informatie

Meer weten over het Taalpunt?

Bel tijdens de openingsuren van het Taalpunt met taalcoördinator Trees Ex: 06-124 869 85

Of stuur een mailbericht:  

Dan wordt er contact met u opgenomen. 

Kom naar het Taalcafé bij Noggus&Noggus

Woensdagmorgen 10.00 uur.

Boekstartcafé Ommen is een initiatief van Bibliotheek Ommen en Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland, speciaal voor ouders met kinderen van nul tot vier. Eénmaal in de drie weken is er een themaochtend. Er wordt dan een korte presentatie, workshop of activiteit georganiseerd. Vanzelfsprekend zijn de kinderen van nul tot vier jaar bij alle Boekstartochtenden welkom. 

Openingstijden

De tijden van het Boekstartcafé zijn van 10.00 – 11.00 uur, inloop vanaf 9.45 uur. Voor meer informatie over het Boekstartcafé kan men terecht bij de Bibliotheek Ommen of bij het Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland in Ommen.

U bent van harte uitgenodigd!

Klik hier voor het programma van het seizoen 2016-2017

*In de maanden juli, augustus en december is er geen Boekstartcafé.

30 juni

De Barones Dalfsen, Opening Expositieroute Trechterbekerexpositie met onder andere werk van Thea Dijkema. Aanvang 14.00 uur. https://www.debaronesdalfsen.nl/ 

1 juli

Bostheater, Inge van Calkar. Aanvang 21.00 uur. www.bostheaterommen.nl 

2 juli

Beeldentuin Witharen, gastexposant Fietje Herbrink is aanwezig om over haar werk te vertellen, deze middag is met muzikale omlijsting van het Roemeense duo Constantin met viool en accordeonmuziek. Aanvang 14.00 uur. www.atelierwitharen.nl

14 juli

Bostheater, Douwe Bob met Lets Take It Outside Tour. Aanvang 21.00 uur.      

www.bostheaterommen.nl

Exposities 

t/m 25 juni

Beeldentuin Witharen, Gastexposant Galerie Schaapskooi is Wies Jansen, Arnhem: olieverf. www.atelierwitharen.nl

t/m 30 juni

Vechtgenotenhuis, Expositie ‘Beauty of Nature’ macrofotografie van Conny Kirchner. www.vechtgenoten.nl

t/m 27 juli

Galerie Aly Schutte Giethmen, Zomerexpositie schilderijen van Aly Schutte, Eric Schutte en Anne-Christie Warner-Schutte. Openingstijden dinsdag 13.00 – 17.00 uur en vrijdag en zaterdag 10.00 – 17.00 uur. En op afspraak. www.alyschutte.nl

t/m 1 oktober

Beeldentuin Witharen, Zomerexpositie met vaste exposanten Louis van Vilsteren en Thea Dijkem en gastexposanten Lei Hannen, Echt: Keramiek, Sjaak Smetsers, Tegelen: glas, Olaf Hulsman en Stephanie Ahn, Bielefeld: staal, Hillie Ter Haar, Diepenveen: steen, Marjan van Schaik, Dedemsvaart: glas, Alexandra en Herman Veneman, Ommen: keramiek, Harm Echten, Ruinen: diverse materialen, Lolke van der Bij en Marianne van Dedem, Maarssen:  RVS beelden en schilderijen, Frieda Waanders, Den Ham: marmer, Marc Deeleman, Berg en Dal: cortenstaal, Bep Kalb, Norg: steen. Openingstijden: do t/m zo 11.00 – 17.00 uur. www.atelierwitharen.nl

t/m 29 oktober 

Nationaal Tinnen Figuren Museum, Expositie ‘Tintin (Kuifje) in tin’. Gelijktijdig de expositie 'Paradijzen van weleer'.  www.tinnenfigurenmuseum.nl

t/m 29 oktober

De Barones Dalfsen, Expositieroute Trechterbekerexpositie met onder andere werk van Thea Dijkema. https://www.debaronesdalfsen.nl/

t/m 31 december

Vliegermuseum Space Art, Doorlopende wisselende tentoonstelling Kunst Vliegt,  vliegende schilderijen en objecten, een overzicht van ruim 100 jaar vliegergeschiedenis. De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. www.space-art.nl

t/m 31 december

Azat Malikov Artstudio, Burggraven 1., Expositie van olieverf schilderijen, thema Magische landschappen van Azat Malikov. Openingstijden ma.t/m zat van 10.00 tot 17.00 uur

t/m 31 december

Kerkstraat Ommen, Pop-up Gallery Ommen, permanente expositie van Ommer kunstenaars in de sfeervolle Kerkstraat, er is werk te zien van kunstenaars aangesloten bij de Stichting Vechtdalkunsten. www.vechtdalkunsten.nl

Stuur uw berichten over culturele activiteiten in de gemeente Ommen naar . Dan plaatst het Cultuurplatform deze op de cultuuragenda.