Website voorlezen

nieuwsoverzicht

nieuwsberichten

Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven.  Geld opnemen bij een pinautomaat, (voor)lezen aan (klein)kinderen of het lezen van folders en brochures is een lastige opgave. Laaggeletterdheid is dan ook een groot probleem. Taalpunt Ommen en de Bibliotheek komen daarom in actie tijdens de Week van de Alfabetisering van 4 tot en met 10 september!

High tea in de Bibliotheek

Op donderdag 7 september wordt in de Bibliotheek in Ommen een high tea georganiseerd. Tijdens de high tea, van 16:00 – 17.30 uur wordt aandacht geschonken aan het belang van taalverwerving en de bestrijding van laaggeletterdheid. Wethouder Ko Scheele zal diverse aspecten van dit onderwerp toelichten door betrokkenen hierover te bevragen.  

Meer weten over of vragen over laaggeletterdheid?

Tijdens de high tea isTaalpunt-coördinator Trees Ex aanwezig voor het beantwoorden van vragen over het Taalpunt. Trees traint de vrijwilligers-taalcoaches en koppelt de coaches aan de cursisten met een taalvraag.

Boekstart en VoorleesExpress weer van start

Half september begint het Boekstartcafé van de Bibliotheek Ommen aan het nieuwe seizoen. Vanaf 13 september is er elke drie weken een activiteit waar kinderen van 0 – 4 jaar en hun ouders aan deel kunnen nemen. Boekstartcafé is een onderdeel van Boekstart, een landelijk programma dat het voorlezen aan jonge kinderen wil bevorderen. Boekstartcafé Ommen speelt daarop in en wil ouders daarnaast graag laten zien dat bij alle dagelijkse dingen die een ouder met een kind doet, taal ingezet kan worden.
De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Via dit project ter bestrijding van laaggeletterdheid worden ouders in staat gesteld om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren – op hun eigen manier. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal.

Week van de Alfabetisering en de high tea

De high tea in deze week is een samenwerkingsproject van de Werkgroep Laaggeletterdheid Ommen, het Taalpunt Ommen en de Bibliotheek Ommen. Meer informatie of aanmelding via .

Half september begint het Boekstartcafé van de Bibliotheek Ommen aan het nieuwe seizoen. Vanaf 13 september is er elke drie weken een activiteit waar kinderen van 0 – 4 jaar en hun ouders aan deel kunnen nemen. Boekstartcafé is een onderdeel van Boekstart, een landelijk programma dat het voorlezen aan jonge kinderen wil bevorderen. Boekstartcafé Ommen speelt daarop in en wil ouders daarnaast graag laten zien dat bij alle dagelijkse dingen die een ouder met een kind doet, taal ingezet kan worden. In de vorm van voorlezen, zingen, het benoemen van bezigheden en voorwerpen, bij het spelen, bij het eten, bij het zwemmen, kortom bij alles wat je samen doet.

Programma

De eerste activiteit in september is peutergym samen met Energy Ommen, in oktober gevolgd door voorlezen over dierendag en zwemmen met Ommy in de herfstvakantie. In november is er ‘Muziek op schoot’, december heeft weer een voorleesuurtje en 2018 begint met een theatervoorstelling van Theater Smoespot. Eind januari voorleesontbijt tijdens de Nationale Voorleesdagen, in februari een sessie ‘Hoe coach ik mijn kind?’ en in maart voorlezen en knutselen over het voorjaar. In april gaan we ‘Teentjes lezen’en het seizoen wordt na de meivakantie afgesloten met een peuterdansochtend met Kidans. Een flyer met het programmaoverzicht is vanaf eind augustus in de Bibliotheek af te halen. Ook staan de activiteiten vermeld op de website van de Bibliotheek Ommen.

Woensdagmorgen

Het Boekstartcafé is op woensdagmorgen en begint om 10.00 uur [inloop vanaf 9.45 uur] en is uiterlijk 11.00 uur afgelopen. De toegang is gratis, koffie, thee en limonade staan klaar. Voor een aantal activiteiten moet worden gereserveerd, dat kan via www.bibliotheekommen.nl

Het is ze weer gelukt, de denktank van Ccoba, een programma in elkaar zetten met alle variatie: onderwerpen van dichtbij en ver weg, het heden en het verleden, een lach en een traan. Ter lering ende vermaeck, om het zo maar te zeggen. De stadwandeling, de traditionele opening van het seizoen wordt dit jaar wel heel gemakkelijk, geen geregel met openbaar vervoer en dergelijke, het is een thuiswedstrijd waarbij de in Ommen niet onbekende Peter Kramer de gids zal zijn. Het seizoen start in de streek, het eindigt er ook: de van RTV Oost bekende Thea Kroese laat haar licht schijnen over de taal en cultuur om ons heen.

Omdat het oog ook wat wil twee programma’s met oogstrelende beelden: Canada en de Veluwe, elk met een eigen charme. Cultuur met een knipoog komt aan bod in de decembervoorstelling “Kerken, kroegen en bordelen” maar heel anders ook bij ‘Ambulance verhalen met liedjes’ in februari. Twee wereldoorlogen, elk vol trieste verhalen: Siem van Eeten belicht een tweetal gebeurtenissen in Frankrijk gedurende deze zwarte periodes van de vorige eeuw. 

Een uitgebreide brochure met toelichting op de lezingen is vanaf heden verkrijgbaar in de Bibliotheek.

Vriend van Ccoba

Wie  verzekerd wil zijn van kaarten voor de diverse lezingen, kan ‘Vriend van Ccoba’  worden.  Als ‘Vriend van Ccoba’ heeft men recht op korting op de entreeprijs en voorrang bij de kaartverkoop. De kosten van de Vriendenpas zijn € 12,50 per persoon,€ 18,75 met partner. De entree voor de avonden is € 7,00, voor Vrienden van Ccoba € 3,00, bibliotheekleden betalen € 5,00. Dat is inclusief koffie en thee. Men kan zich als ‘Vriend’ aanmelden bij de  klantenservice van de bibliotheek of via de mail . De klantenservice is elke werkdag open vanaf 14.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur. Telefoon 0529-452158.

Meer informatie is te vinden op www.ccobavanommen.blogspot.com  en op www.bibliotheekommen.nl

De voorbereidingen van een fusie tussen de bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland zijn gestaakt. Met deze keuze blijven de drie stichtingen op eigen benen staan.

In 2016 hebben Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, Bibliotheek Ommen en Bibliotheek Salland een verkennend onderzoek naar opschaling uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat een eventuele fusie kon bijdragen aan een efficiëntere organisatie met meer slagkracht en kwaliteit. Het voornemen was om per 1 januari 2018 te fuseren. Het jaar 2017 zou benut worden om in samenspraak met gemeenten en medewerkers de fusie verder uit te werken. In de eerste helft van 2017 is gebleken dat er ondanks de goede intenties te veel verschillen bestaan tussen de drie organisaties en de bestuurlijke context waarin deze opereren. Het bestuur van de Bibliotheek Ommen en de raad van toezicht van de Bibliotheek Salland hebben dan ook besloten tot definitieve stopzetting van deelname aan het fusieproces.

Ben je bezig met het halen van je rijbewijs? Voor veel mensen is het theorie-examen een grotere uitdaging dan het praktijkexamen. Ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Op Theorie.nl kun je onbeperkt oefenen op het theorie-examen voor auto, motor of bromfiets. In de bibliotheek kun je gratis gebruikmaken van Theorie.nl.

Oefenen voor je theorie-examen

Oefenen met de proefexamens op Theorie.nl vergroot je kans op slagen. De theorie-examens zijn officieel gecertificeerd en altijd up-to-date conform de CBR-wijze. Na het maken van een proefexamen kun je gemaakte fouten uitgebreid analyseren. Ben je naast oefenen voor je theorie-examen ook bezig met je praktijkexamen? Op Theorie.nl vind je vele video’s en examenroutes waarmee je ook alvast voor het praktijkexamen kunt oefenen. 

Het oefenprogramma theorie-rijbewijs van Theorie.nl is beschikbaar voor iedereen die de Bibliotheek bezoekt, leden en niet-leden. Je kan oefenen op een computer in de Bibliotheek of op je eigen mobiel, tablet of laptop mits deze is aangesloten op het WIFI netwerk van de bibliotheek.

Een groot aantal mensen (meer dan de helft in 2016) zakt de eerste keer voor het CBR theorie-examen. Met het gratis aanbieden van het oefenprogramma theorie-rijbewijs wil de Bibliotheek een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. De Bibliotheek stelt zich ten doel dat iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving kan deelnemen.

De samenwerking met Theorie.nl is in eerste instantie voor 2017. Eind dit jaar wordt besloten of we deze dienstverlening voortzetten.

Succes met je examen!

Alom wordt geklaagd dat kinderen niet meer willen lezen. De zapcultuur zou overheersen en kinderen hebben te weinig tijd en concentratie om nog een boek te pakken. Zo niet in de gemeente Ommen, hier lezen de kinderen juist heel erg veel. Voor de Kinderjury Ommen hebben 442 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Ommer basisscholen samen in een jaar tijd 612.650 bladzijden gelezen, gemiddeld 1386 bladzijden per kind. Wie doet ze dat na?

Favoriete boek

Dat is echter niet het hoofddoel van de Kinderjury Ommen. Het gaat erom dat de leerlingen het mooiste leesboek van het schooljaar kiezen. Bibliotheek Ommen stelt een pakket van veertig nieuwe boeken samen, waar elk kind er in elk geval zes van leest. Meer mag natuurlijk altijd. Na het lezen maakt elk kind een top drie van zijn of haar favoriete boeken. Het winnende boek dit jaar is ‘ff offline’ van Jeff Kinney, een deel uit de serie van ‘Het leven van een loser’.

Martin Forget

Vrijdagmorgen 7 juli wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal van de Carrousel de einduitslag bekend gemaakt. Mimespeler en cabaretier Martin Forget neemt de zaal daarna mee in een hilarisch optreden. Vooraf aan de voorstelling worden ook de kinderen die alle 40 boeken gelezen hebben in het zonnetje gezet. Dat zijn er dit jaar dertien: Marit van de St. Bernardus, Esther en Thomas van de Guido de Bres, Tiemen, Anne, Dani, Marloes, Maurice, en Muriël  van het Koloriet en Janita, Kimiya, Marit en Sebastiaan van de Schakel. Een ongelooflijk sterke prestatie van deze jongelui. Er is een voorstelling om 9.30 uur en om 10.45 uur.

Vrijheid Blijheid

De Kinderjury Ommen is een leesbevorderingsproject van Bibliotheek Ommen, afgelopen schooljaar was de 34e editie. Het thema was ‘Vrijheid blijheid’, er deden 20 groepen van 15 scholen mee. De boeken mochten zowel op school als thuis gelezen worden. Het doel van de Kinderjury Ommen is leerlingen in contact te brengen met literatuur en ze een mening te laten vormen over hetgeen ze gelezen hebben. 

Website

Klik hier voor de website van de Kinderjury Ommen. 

Wil jij e-books lezen? Als Bibliotheeklid kun je e-books lenen bij de online Bibliotheek. 

Je hebt de keuze uit ruim 15.000 e-books. De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Je vindt er van alles. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand vernieuwen we het aanbod met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. 

Lezen op 3 manieren

Je bepaalt zelf hoe je de e-books leest. Met een app op je tablet of smartphone. Direct op je e-reader. Of online via je pc of laptop. 

Gratis toegang

Bibliotheekleden hebben toegang tot de collectie van online Bibliotheek. Afhankelijk van je abonnement kan je tot maximaal 10 e-books lenen. De leentermijn van een e-book is 3 weken. 

Registreren

Als je e-books wilt lenen, dan vragen wij je om eerst even een account aan te maken bij de online Bibliotheek. Zo weet de online Bibliotheek wie je bent en van welke Bibliotheek je lid bent. Je gebruikt hiervoor je inloggegevens van je eigen Bibliotheek (pasnummer en wachtwoord). 

Vragen?

Op de website van de online Bibliotheek vind je alle informatie over e-books.

Of kom op donderdagmorgen om 11.00 uur naar het spreekuur in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat.  

Klik & Tik is de absolute basiscursus internet, voor mensen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De cursus wordt vanaf 3 oktober in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat gegeven.

Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat bijna allemaal online. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

Cursus
De Bibliotheek Ommen biedt hiervoor ondersteuning met de cursus Klik & Tik. Deze cursus helpt mensen beter gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt 'downloaden'.

Klik & Tik is een oefenprogramma dat deze basisvaardigheden aanbiedt. In de veilige omgeving van de Bibliotheek krijg je via filmpjes de eenvoudige uitleg en daarna ga je aan de slag met praktische oefeningen.

Klik & Tik bestaat uit drie delen:

  1. De basis (over typen, klikken en websites bekijken)
  2. Het internet op (over e-mailen, downloaden en browsers)
  3. Samen op het web (over sociale netwerken, links en weblogs)

Deelname aan de cursus Klik & Tik bedraagt € 15,00 inclusief het bijbehorende oefenboek. De cursus duurt 10 weken en start op dinsdag 3 oktober 2017.

Praktisch

Iedere dinsdag van 9.30-11.30 uur, start 3 oktober

Locatie: De Bibliotheek, Chevalleraustraat 6 Ommen

Eigen laptop gebruiken is mogelijk.

Aanmelden

Interesse? U kunt zich tot 20 september aanmelden bij de klantenservice in de Bibliotheek, via telefoonnummer:0529-452158 of via de mail:

Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden dan kinderen die niet worden voorgelezen. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Een taalachterstand op jonge leeftijd is daarentegen vaak moeilijk in te halen. Voorlezen is dus het antwoord! Komend schooljaar gaat daarom voor de vierde keer het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress in Ommen van start. 

De VoorleesExpress is een project waarbij vrijwilligers voorlezen bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zo stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen en verrijken ze de leescultuur in huis. Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig! De VoorleesExpress in Ommen is voor de periode 1 september 2017 tot 1 mei 2018 op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die gezinnen hierbij willen helpen. Uw inzet kan net het verschil maken! In september vindt de scholing en voorbereiding plaats, het voorlezen start in de eerste week van oktober.

Voorlezer

Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vast moment dat samen wordt afgestemd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers door de Bibliotheek getraind in het interactief voorlezen en boekkeuze.

Coördinator

Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert onder andere voorlezersbijeenkomsten. Coördinatoren worden begeleid door de projectleiding.

Wie belangstelling heeft voor dit leuke vrijwilligerswerk kan zich via de mail melden bij de coördinator van de VoorleesExpress in Ommen Ans Derksen. Het mailadres is  of  

De VoorleesExpress is een landelijk project dat in Overijssel wordt uitgevoerd door de lokale Bibliotheek. 

Meer algemene informatie is te vinden op www.voorleesexpress.nl. 

Elk kwartaal wordt er onderzoek gedaan onder een klantenpanel (Biebpanel). Mensen die zich hebben aangemeld vullen vragen in over de Bibliotheek. Elke kwartaal wordt een thema uitgelicht. In het eerste kwartaal van 2016 stond Klanttevredenheid centraal. Hieronder een korte samenvatting. 

Met ingang van vandaag is er een wijziging in de mailadressen van de vestigingen van de Bibliotheek Ommen.  Bovendien hebben een aantal afdelingen van de Bibliotheek een eigen mailadres gekregen.  Het betreft de volgende wijzigingen:

Algemene zaken:

Bibliotheek Lemele:  

Klantzaken:  

Jeugdbibliotheekzaken [ onderwijs en voorschools]:

Taalpunt:

Cultuur:  

VoorleesExpress:  

Logo VoorleesExpressNiet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt gezinnen die daarvoor aangemeld zijn om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Wat doet de Bibliotheek?

In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

Bent u enthousiast over de VoorleesExpress en wilt u hier wel aan meewerken? Voor de aankomende periode zoeken wij nieuwe voorlezers en coördinatoren. Uw hulp is van harte welkom!

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.voorleesexpress.nl.

Heeft u vragen over ons aanbod e-books,  de bibliotheek apps*  of komt u er technisch niet uit? Kom dan naar het  Inloopspreekuur digitale bibliotheek Ommen

U kunt als bibliotheeklid via het zogenaamde 'e-book platform', duizenden digitale boeken lenen en deze op uw computer, tablet of smartphone lezen. Heeft u vragen over deze service, of komt u er niet uit?  Of u wilt gebruik maken van de apps van de Bibliotheek,  maar lukt het niet om ze aan de praat te krijgen?  Elke donderdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur kunt u hiervoor in de Bibliotheek Ommen terecht.  De medewerkers van de Bibliotheek staan klaar om u op weg te helpen.  Vergeet niet uw eigen (opgeladen) tablet of ander leesapparaat mee te nemen en - indien al aangemaakt - uw inlogcode.

*Bibliotheek Wise-app - E-bookplatform – PoëzieBieb-app – Verhalenbieb-app – WelkBoek-app – VakantieBieb-app – LuisterBieb-app  en BereslimmeBoeken.

iWorkspace is een werkplaats die mensen helpt om ideeën te realiseren. Iedereen die een idee of initiatief heeft en daar creatieve denkkracht bij kan gebruiken is op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur van harte welkom op de bovenverdieping van de bibliotheek.

In de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat kan gratis gebruik worden gemaakt van het internet. Naast een aantal gratis te gebruiken pc's met internetverbinding, stelt Bibliotheek Ommen ook WIFI ter beschikking.

Dit is een draadloze internetverbinding in de bibliotheekruimte. Met een laptop, telefoon, IPod, IPad of andere mobiele apparatuur dat is ingesteld op WIFI, kan eenvoudig verbinding gemaakt worden met het internet.Deze service is gratis beschikbaar voor alle bezoekers van Bibliotheek Ommen, een lidmaatschap is niet noodzakelijk.

De Bibliotheek introduceert het lenen van e-books! Voortaan kun je 24 uur per dag e-books lenen vanuit je luie stoel. Bibliotheekleden betalen hiervoor helemaal niets extra. Het enige wat je hoeft te doen, is een webaccount aanmaken via bibliotheek.nl/ebooks.

Betalen met iDeal bij de Bibliotheek

Bij Bibliotheek Ommen kunt u betalen met iDeal, thuis vanaf de eigen pc.

Hoe werkt het?
Met iDeal kunt u openstaande registraties op uw pas betalen.
Registraties op uw pas kunnen zijn: te laatgeld, leengeld of contributiegeld.

U kunt met iDeal ook een bedrag storten op uw pas.
Hiermee kunt u in de bibliotheek openstaande registraties afrekenen.

Let op! Het minimumbedrag dat u afrekent of stort via iDeal is € 7,50

- Log in bij Mijn bibliotheek
- Kies in het menu van Mijn Bibliotheek voor Details financiële posten
- Vink openstaande registraties aan

let op: om met iDeal te kunnen betalen moet het totaalbedrag minimaal € 7,50 bedragen
- Vul eventueel een extra bedrag voor uw deposito in
- Betaal via iDeal

iDeal en kinderen
Ouders kunnen via iDeal voor hun kinderen een bedrag (minimaal € 7,50) op hun pas storten of met iDeal openstaande registraties afrekenen. Uw kinderen hoeven dan niet meer met contant geld naar de bibliotheek.

Van wie is het deposito?
Van u. Dit bedrag blijft op uw pasje staan en alleen u zelf bepaalt of het wordt 'aangesproken'. Dit houdt concreet in dat als u bijvoorbeeld te laatgeld ter hoogte van 2,35 heeft opgebouwd dit bedrag pas van uw deposito wordt afgeschreven nadat u daarvoor toestemming heeft gegeven.
Verrekenen van openstaande registraties met het deposito kan alleen in de bibliotheek!
Direct betalen van openstaande registraties met iDeal kan via internet.

Financieel overzicht
Door in te loggen bij Mijn Bibliotheek en de keuzes Details financiële posten en Status iDeal transacties krijgt u een overzicht van uw financiële handelingen bij de bibliotheek

Het Taalpunt is open op dinsdag 15.00 - 18.00 uur. 

In de zomervakantie is er van 24 juli tot en met 28 augustus geen spreekuur

Beter leren lezen en schrijven?

Kom naar het Taalpunt op de bovenverdieping in de Bibliotheek.  

Wilt u beter leren lezen en schrijven? 

Wilt u beter leren spreken of luisteren?

Kom naar het Taalpunt!

Bij het Taalpunt kijken wij samen naar wat u wilt leren.

Wij helpen u zoeken naar een cursus of taalcoach bij u in de buurt.

Elke dinsdagmiddag is de taalcoördinator aanwezig.

In de Bibliotheek

Het Taalpunt is in de Bibliotheek, dat is een leuke plek om naar toe te gaan.

U kunt er boeken, films, tijdschriften en muziek lenen.

Er staan computers om te oefenen.

En er is een leestafel met tijdschriften en kranten om te lezen.

Informatie

Meer weten over het Taalpunt?

Bel tijdens de openingsuren van het Taalpunt met taalcoördinator Trees Ex: 06-124 869 85

Of stuur een mailbericht:  

Dan wordt er contact met u opgenomen. 

Klik hier voor de folder van het Taalpunt. 

Woensdagmorgen 10.00 uur.

Boekstartcafé Ommen is een initiatief van Bibliotheek Ommen en Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland, speciaal voor ouders met kinderen van nul tot vier. Eénmaal in de drie weken is er een themaochtend. Er wordt dan een korte presentatie, workshop of activiteit georganiseerd. Vanzelfsprekend zijn de kinderen van nul tot vier jaar bij alle Boekstartochtenden welkom. 

Openingstijden

De tijden van het Boekstartcafé zijn van 10.00 – 11.00 uur, inloop vanaf 9.45 uur. Voor meer informatie over het Boekstartcafé kan men terecht bij de Bibliotheek Ommen of bij het Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland in Ommen.

U bent van harte uitgenodigd!

Klik hier voor het programma van het seizoen 2016-2017

*In de maanden juli, augustus en december is er geen Boekstartcafé.

27 – 29 juli

Galerie Aly Schutte Giethmen, Kunstmarkt Giethmen. Aanvang 10.00 uur. www.alyschutte.nl

29 juli

Bostheater, Maurice van Hoek. Aanvang 21.00 uur. www.bostheaterommen.nl

30 juli

Centrum Ommen, Montmartre, kunstenaars aan het werk en live muziek. Aanvang 13.00 uur. www.vechtdalkunsten.nl

5 augustus

Ommen en Vilsteren, Ommer Molendag: Besthmenermolen, Hammerweg: dorsen, broodbakken, draaiorgel en markt;  Konijnenbeltsmolen, Zwolseweg: foto expositie en Kunst onder de Wieken; Molen Den Oordt: houtzagerij, oude ambachten en gratis museumbezoek; Molen de Lelie, Molenpad: pannenkoeken, ritjes paard en wagen;  De Vilsterse Molen, extra activiteiten. Aanvang 10.00 uur. www.molensinommen.nl

5 augustus

Bostheater, The Grand East. Aanvang 21.00 uur. www.bostheaterommen.nl

13 augustus

Centrum Ommen, Montmartre, kunstenaars aan het werk en live muziek. Aanvang 13.00 uur. www.vechtdalkunsten.nl

13 augustus

Bostheater, Dirk Scheele, kindervoorstelling. Aanvang 15.00 uur. www.bostheaterommen.nl

19 augustus

Streekmuseum, Historische dag “Wie-kent-Opoe” nostalgische dag met spelletjes, oude gebruiken en ritjes met paard en wagen door Ommen. Aanvang 10.00 uur. www.cco-ommen.nl 

19 augustus

Bostheater, Ruben Hoeke Band. Aanvang 21.00 uur. www.bostheaterommen.nl 

24 augustus

Vechtkade, Hollands Glorie Concert Festival op de Vecht met diverse artiesten en een Q Music Foute Uur afterparty. Aanvang 20.00 uurwww.festivalopdevecht.nl 

25 augustus

Vechtkade, Ondernemersbijeenkomst Festival op de Vecht. Gastspreker Bernard Wientjes. Aanvang 15.30 uur www.festivalopdevecht.nl 

25 augustus

Vechtkade, Bultje gaat naar de maan Jeugdmusical. Aanvang 19.30 uur.    www.festivalopdevecht.nl 

26 augustus

Vechtkade,  Watermarkt Festival op de Vecht + speciale rondvaarten.  Gehele dag www.festivalopdevecht.nl 

26 augustus

Vechtkade, Vecht Concert Festival op de Vecht met diverse artiesten en swingende afterparty. Aanvang 20.00 uur www.festivalopdevecht.nl 

26-27 augustus

Gemeente Ommen, Kunstroute Ommen: een recreatieve route langs 17 kunstpunten waar meer dan 40 kunstenaars hun werk presenteren. Aanvang 11.00 uur.  www.vechtdalkunsten.nl 

Exposities 

t/m 1 oktober

Beeldentuin Witharen, Gastexposant Galerie de Schaapskooi: Fietje Herbrink, Dalfsen: acryl. Openingstijden: do t/m zo 11.00 – 17.00 uur. www.atelierwitharen.nl

t/m 1 oktober

Beeldentuin Witharen, Zomerexpositie met vaste exposanten Louis van Vilsteren en Thea Dijkem en gastexposanten Lei Hannen, Echt: Keramiek, Sjaak Smetsers, Tegelen: glas, Olaf Hulsman en Stephanie Ahn, Bielefeld: staal, Hillie Ter Haar, Diepenveen: steen, Marjan van Schaik, Dedemsvaart: glas, Alexandra en Herman Veneman, Ommen: keramiek, Harm Echten, Ruinen: diverse materialen, Lolke van der Bij en Marianne van Dedem, Maarssen:  RVS beelden en schilderijen, Frieda Waanders, Den Ham: marmer, Marc Deeleman, Berg en Dal: cortenstaal, Bep Kalb, Norg: steen. Openingstijden: do t/m zo 11.00 – 17.00 uur. www.atelierwitharen.nl

t/m 29 oktober 

Nationaal Tinnen Figuren Museum, Expositie ‘Tintin (Kuifje) in tin’. Gelijktijdig de expositie 'Paradijzen van weleer'.  www.tinnenfigurenmuseum.nl

t/m 29 oktober

De Barones Dalfsen, Expositieroute Trechterbekerexpositie met onder andere werk van Thea Dijkema. https://www.debaronesdalfsen.nl/

t/m 31 december

Vliegermuseum Space Art, Doorlopende wisselende tentoonstelling Kunst Vliegt,  vliegende schilderijen en objecten, een overzicht van ruim 100 jaar vliegergeschiedenis. De expositie is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 13.00 – 17.00 uur en op afspraak. www.space-art.nl

t/m 31 december

Azat Malikov Artstudio, Burggraven 1., Expositie van olieverf schilderijen, thema Magische landschappen van Azat Malikov. Openingstijden ma.t/m zat van 10.00 tot 17.00 uur

t/m 31 december

Kerkstraat Ommen, Pop-up Gallery Ommen, permanente expositie van Ommer kunstenaars in de sfeervolle Kerkstraat, er is werk te zien van kunstenaars aangesloten bij de Stichting Vechtdalkunsten. www.vechtdalkunsten.nl

Met ingang van 1 september stopt de Bibliotheek Ommen met de bezorging van de Cultuuragenda.  Activiteiten die u naar de Cultuuragenda stuurde kunnen in het vervolg op de websites van Hart van het Vechtdal en Natuurlijk Ommen  worden geplaatst.