Website voorlezen

nieuwsoverzicht

nieuwsberichten

Het Taalpunt Ommen is op zoek naar vrijwillige taalcoaches. Als taalcoach help je mensen die beter willen leren lezen, schrijven, spreken of luisteren. Dit kunnen zowel nieuwkomers zijn als mensen met een Nederlandse achtergrond. 

Een taalcoach spreekt (meestal wekelijks) af met een of meerdere mensen die een taalvraag hebben. Eén op één of in een klein groepje wordt er op een praktische en informele manier geoefend, zodat de taalcoaching leuk en direct bruikbaar is in de praktijk. De deelnemers krijgen meer zelfvertrouwen en durven nieuwe stappen te nemen. Als taalcoach word je begeleid door de Taalpuntcoördinator. Voordat je aan de slag gaat krijg je een training aangeboden. 

Wie belangstelling heeft om als taalcoach aan het werk te gaan kan zich melden bij Trees Ex, Taalpuntcoördinator bij het Taalpunt Ommen. Dat kan via de mail,   of telefonisch 06-124 869 85. Elke dinsdagmiddag van 15.00 – 18.00 houdt het Taalpunt inloopspreekuur in de Bibliotheek Ommen (eerste verdieping). Loop gerust eens langs voor meer informatie!

Ben je bezig met het halen van je rijbewijs? Voor veel mensen is het theorie-examen een grotere uitdaging dan het praktijkexamen. Ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Op Theorie.nl kun je onbeperkt oefenen op het theorie-examen voor auto, motor of bromfiets. In de bibliotheek kun je gratis gebruikmaken van Theorie.nl.

Oefenen voor je theorie-examen

Oefenen met de proefexamens op Theorie.nl vergroot je kans op slagen. De theorie-examens zijn officieel gecertificeerd en altijd up-to-date conform de CBR-wijze. Na het maken van een proefexamen kun je gemaakte fouten uitgebreid analyseren. Ben je naast oefenen voor je theorie-examen ook bezig met je praktijkexamen? Op Theorie.nl vind je vele video’s en examenroutes waarmee je ook alvast voor het praktijkexamen kunt oefenen. 

Het oefenprogramma theorie-rijbewijs van Theorie.nl is beschikbaar voor iedereen die de Bibliotheek bezoekt, leden en niet-leden. Je kan oefenen op een computer in de Bibliotheek of op je eigen mobiel, tablet of laptop mits deze is aangesloten op het WIFI netwerk van de bibliotheek.

Een groot aantal mensen (meer dan de helft in 2016) zakt de eerste keer voor het CBR theorie-examen. Met het gratis aanbieden van het oefenprogramma theorie-rijbewijs wil de Bibliotheek een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. De Bibliotheek stelt zich ten doel dat iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving kan deelnemen.

De samenwerking met Theorie.nl is in eerste instantie voor 2017. Eind dit jaar wordt besloten of we deze dienstverlening voortzetten.

Succes met je examen!

Wil jij e-books lezen? Als Bibliotheeklid kun je e-books lenen bij de online Bibliotheek. 

Je hebt de keuze uit ruim 15.000 e-books. De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Je vindt er van alles. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand vernieuwen we het aanbod met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. 

Lezen op 3 manieren

Je bepaalt zelf hoe je de e-books leest. Met een app op je tablet of smartphone. Direct op je e-reader. Of online via je pc of laptop. 

Gratis toegang

Bibliotheekleden hebben toegang tot de collectie van online Bibliotheek. Afhankelijk van je abonnement kan je tot maximaal 10 e-books lenen. De leentermijn van een e-book is 3 weken. 

Registreren

Als je e-books wilt lenen, dan vragen wij je om eerst even een account aan te maken bij de online Bibliotheek. Zo weet de online Bibliotheek wie je bent en van welke Bibliotheek je lid bent. Je gebruikt hiervoor je inloggegevens van je eigen Bibliotheek (pasnummer en wachtwoord). 

Vragen?

Op de website van de online Bibliotheek vind je alle informatie over e-books.

Of kom op donderdagmorgen om 11.00 uur naar het spreekuur in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat.  

Elk kwartaal wordt er onderzoek gedaan onder een klantenpanel (Biebpanel). Mensen die zich hebben aangemeld vullen vragen in over de Bibliotheek. Elke kwartaal wordt een thema uitgelicht. In het eerste kwartaal van 2016 stond Klanttevredenheid centraal. Hieronder een korte samenvatting. 

Met ingang van vandaag is er een wijziging in de mailadressen van de vestigingen van de Bibliotheek Ommen.  Bovendien hebben een aantal afdelingen van de Bibliotheek een eigen mailadres gekregen.  Het betreft de volgende wijzigingen:

Algemene zaken:

Bibliotheek Lemele:  

Klantzaken:  

Jeugdbibliotheekzaken [ onderwijs en voorschools]:

Taalpunt:

Cultuur:  

VoorleesExpress:  

Logo VoorleesExpressNiet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt gezinnen die daarvoor aangemeld zijn om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

Wat doet de Bibliotheek?

In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

Bent u enthousiast over de VoorleesExpress en wilt u hier wel aan meewerken? Voor de aankomende periode zoeken wij nieuwe voorlezers en coördinatoren. Uw hulp is van harte welkom!

Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.voorleesexpress.nl.

Heeft u vragen over ons aanbod e-books,  de bibliotheek apps*  of komt u er technisch niet uit? Kom dan naar het  Inloopspreekuur digitale bibliotheek Ommen

U kunt als bibliotheeklid via het zogenaamde 'e-book platform', duizenden digitale boeken lenen en deze op uw computer, tablet of smartphone lezen. Heeft u vragen over deze service, of komt u er niet uit?  Of u wilt gebruik maken van de apps van de Bibliotheek,  maar lukt het niet om ze aan de praat te krijgen?  Elke donderdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur kunt u hiervoor in de Bibliotheek Ommen terecht.  De medewerkers van de Bibliotheek staan klaar om u op weg te helpen.  Vergeet niet uw eigen (opgeladen) tablet of ander leesapparaat mee te nemen en - indien al aangemaakt - uw inlogcode.

*Bibliotheek Wise-app - E-bookplatform – PoëzieBieb-app – Verhalenbieb-app – WelkBoek-app – VakantieBieb-app – LuisterBieb-app  en BereslimmeBoeken.

iWorkspace is een werkplaats die mensen helpt om ideeën te realiseren. Iedereen die een idee of initiatief heeft en daar creatieve denkkracht bij kan gebruiken is op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur van harte welkom op de bovenverdieping van de bibliotheek.

In de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat kan gratis gebruik worden gemaakt van het internet. Naast een aantal gratis te gebruiken pc's met internetverbinding, stelt Bibliotheek Ommen ook WIFI ter beschikking.

Dit is een draadloze internetverbinding in de bibliotheekruimte. Met een laptop, telefoon, IPod, IPad of andere mobiele apparatuur dat is ingesteld op WIFI, kan eenvoudig verbinding gemaakt worden met het internet.Deze service is gratis beschikbaar voor alle bezoekers van Bibliotheek Ommen, een lidmaatschap is niet noodzakelijk.

De Bibliotheek introduceert het lenen van e-books! Voortaan kun je 24 uur per dag e-books lenen vanuit je luie stoel. Bibliotheekleden betalen hiervoor helemaal niets extra. Het enige wat je hoeft te doen, is een webaccount aanmaken via bibliotheek.nl/ebooks.

Betalen met iDeal bij de Bibliotheek

Bij Bibliotheek Ommen kunt u betalen met iDeal, thuis vanaf de eigen pc.

Hoe werkt het?
Met iDeal kunt u openstaande registraties op uw pas betalen.
Registraties op uw pas kunnen zijn: te laatgeld, leengeld of contributiegeld.

U kunt met iDeal ook een bedrag storten op uw pas.
Hiermee kunt u in de bibliotheek openstaande registraties afrekenen.

Let op! Het minimumbedrag dat u afrekent of stort via iDeal is € 7,50

- Log in bij Mijn bibliotheek
- Kies in het menu van Mijn Bibliotheek voor Details financiële posten
- Vink openstaande registraties aan

let op: om met iDeal te kunnen betalen moet het totaalbedrag minimaal € 7,50 bedragen
- Vul eventueel een extra bedrag voor uw deposito in
- Betaal via iDeal

iDeal en kinderen
Ouders kunnen via iDeal voor hun kinderen een bedrag (minimaal € 7,50) op hun pas storten of met iDeal openstaande registraties afrekenen. Uw kinderen hoeven dan niet meer met contant geld naar de bibliotheek.

Van wie is het deposito?
Van u. Dit bedrag blijft op uw pasje staan en alleen u zelf bepaalt of het wordt 'aangesproken'. Dit houdt concreet in dat als u bijvoorbeeld te laatgeld ter hoogte van 2,35 heeft opgebouwd dit bedrag pas van uw deposito wordt afgeschreven nadat u daarvoor toestemming heeft gegeven.
Verrekenen van openstaande registraties met het deposito kan alleen in de bibliotheek!
Direct betalen van openstaande registraties met iDeal kan via internet.

Financieel overzicht
Door in te loggen bij Mijn Bibliotheek en de keuzes Details financiële posten en Status iDeal transacties krijgt u een overzicht van uw financiële handelingen bij de bibliotheek

Het Taalpunt is open op dinsdag 15.00 - 18.00 uur [ in de schoolvakanties is het Taalpunt gesloten]. 

IBeter leren lezen en schrijven?

Kom naar het Taalpunt op de bovenverdieping in de Bibliotheek.  

Wilt u beter leren lezen en schrijven? 

Wilt u beter leren spreken of luisteren?

Kom naar het Taalpunt!

Bij het Taalpunt kijken wij samen naar wat u wilt leren.

Wij helpen u zoeken naar een cursus of taalcoach bij u in de buurt.

Elke dinsdagmiddag is de taalcoördinator aanwezig.

In de Bibliotheek

Het Taalpunt is in de Bibliotheek, dat is een leuke plek om naar toe te gaan.

U kunt er boeken, films, tijdschriften en muziek lenen.

Er staan computers om te oefenen.

En er is een leestafel met tijdschriften en kranten om te lezen.

Informatie

Meer weten over het Taalpunt?

Bel tijdens de openingsuren van het Taalpunt met taalcoördinator Trees Ex: 06-124 869 85

Of stuur een mailbericht:  

Dan wordt er contact met u opgenomen. 

Klik hier voor de folder van het Taalpunt. 

Woensdagmorgen 10.00 uur.

Boekstartcafé Ommen is een initiatief van Bibliotheek Ommen en Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland, speciaal voor ouders met kinderen van nul tot vier. Eénmaal in de drie weken is er een themaochtend. Er wordt dan een korte presentatie, workshop of activiteit georganiseerd. Vanzelfsprekend zijn de kinderen van nul tot vier jaar bij alle Boekstartochtenden welkom. 

Openingstijden

De tijden van het Boekstartcafé zijn van 10.00 – 11.00 uur, inloop vanaf 9.45 uur. Voor meer informatie over het Boekstartcafé kan men terecht bij de Bibliotheek Ommen of bij het Consultatiebureau Jeugdgezondheidszorg GGD IJsselland in Ommen.

U bent van harte uitgenodigd!

Klik hier voor het programma van het seizoen 2017-2018

*In de maanden juni, juli en augustus  is er geen Boekstartcafé.