Kerken, kroegen en bordelen in de Bibliotheek Ommen

Gepubliceerd op: zaterdag 02 december 2017
Kerken, kroegen en bordelen in de Bibliotheek Ommen

Over burgerlijke en geringe onderwerpen in de Nederlandse schilderkunst in de 17e eeuw wordt weinig gesproken. Kunstkenner Han van Hagen heeft juist oog voor dergelijke trivialiteiten. Op amusante en doorwrochte wijze maakt hij ons deelgenoot van het dagelijkse leven van de schilders. Zo komen we in aanraking met rijke stinkerds, volkse types als Malle Babbe, kloosterlingen, strojonkers en rommelpotten.
In de 17e eeuw werd er op de Walletjes in Amsterdam al flink verdiend, was comazuipen algemeen ingeburgerd en stortten kansspelen mensen in het ongeluk. Gelukkig waren er de kerken, een toevluchtsoord voor wie het verloederde leven achter zich wilde laten.
Was de Gouden Eeuw werkelijk zo decadent? Deze decemberaflevering van Ccoba, de Culturele Commissie Bibliotheek Activiteiten geeft wellicht het antwoord op die prangende vraag.

En zoals de traditie wil, horen bij de decemberbijeenkomst van Ccoba zeker ook een hapje en een drankje in kerstsfeer.

De avond is op 12 december en begint om 20.00 uur, locatie de Bibliotheek Ommen.
De entree bedraagt € 7,00, Vrienden van Ccoba betalen € 3,00, bibliotheekleden € 5,00. Dat is inclusief een kopje koffie of thee.
Kaarten zijn tijdens de openingsuren verkrijgbaar bij de klantenservice van de bibliotheek of kunnen worden gereserveerd via de website www.bibliotheekommen.nl.
Ook op de avond zelf is er kaartverkoop. De openingstijden van de klantenservice zijn: maandag, woensdag en vrijdag 14.00 – 20.00 uur, dinsdag en donderdag 14.00 – 18.00 uur en zaterdag 10.00 – 12.00 uur.