Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 10 van 20
 • De Bibliotheek en Taalpunt in actie tijdens Week van de Alfabetisering

  De Bibliotheek en Taalpunt in actie tijdens Week van de Alfabetisering

  Gepubliceerd op: maandag 14 augustus 2017

  Eén op de negen mensen in Nederland heeft moeite met lezen en schrijven.  Geld opnemen bij een pinautomaat, (voor)lezen aan (klein)kinderen of het lezen van folders en brochures is een lastige opgave. Laaggeletterdheid is dan ook een groot probleem. Taalpunt Ommen en de Bibliotheek komen daarom in actie tijdens de Week van de Alfabetisering van 4 tot en met 10 september!

  High tea in de Bibliotheek

  Op donderdag 7 september wordt in de Bibliotheek in Ommen een high tea georganiseerd. Tijdens de high tea, van 16:00 – 17.30 uur wordt aandacht geschonken aan het belang van taalverwerving en de bestrijding van laaggeletterdheid. Wethouder Ko Scheele zal diverse aspecten van dit onderwerp toelichten door betrokkenen hierover te bevragen.  

  Meer weten over of vragen over laaggeletterdheid?

  Tijdens de high tea isTaalpunt-coördinator Trees Ex aanwezig voor het beantwoorden van vragen over het Taalpunt. Trees traint de vrijwilligers-taalcoaches en koppelt de coaches aan de cursisten met een taalvraag.

  Boekstart en VoorleesExpress weer van start

  Half september begint het Boekstartcafé van de Bibliotheek Ommen aan het nieuwe seizoen. Vanaf 13 september is er elke drie weken een activiteit waar kinderen van 0 – 4 jaar en hun ouders aan deel kunnen nemen. Boekstartcafé is een onderdeel van Boekstart, een landelijk programma dat het voorlezen aan jonge kinderen wil bevorderen. Boekstartcafé Ommen speelt daarop in en wil ouders daarnaast graag laten zien dat bij alle dagelijkse dingen die een ouder met een kind doet, taal ingezet kan worden.
  De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verrijkt de taalomgeving thuis. Via dit project ter bestrijding van laaggeletterdheid worden ouders in staat gesteld om de taalontwikkeling van hun kinderen te stimuleren – op hun eigen manier. Twintig weken lang komt een vrijwillige voorlezer thuis bij een gezin met kinderen van 2 tot en met 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal.

  Week van de Alfabetisering en de high tea

  De high tea in deze week is een samenwerkingsproject van de Werkgroep Laaggeletterdheid Ommen, het Taalpunt Ommen en de Bibliotheek Ommen. Meer informatie of aanmelding via .

 • Boekstartcafé in september weer van start

  Boekstartcafé in september weer van start

  Gepubliceerd op: dinsdag 08 augustus 2017

  Half september begint het Boekstartcafé van de Bibliotheek Ommen aan het nieuwe seizoen. Vanaf 13 september is er elke drie weken een activiteit waar kinderen van 0 – 4 jaar en hun ouders aan deel kunnen nemen. Boekstartcafé is een onderdeel van Boekstart, een landelijk programma dat het voorlezen aan jonge kinderen wil bevorderen. Boekstartcafé Ommen speelt daarop in en wil ouders daarnaast graag laten zien dat bij alle dagelijkse dingen die een ouder met een kind doet, taal ingezet kan worden. In de vorm van voorlezen, zingen, het benoemen van bezigheden en voorwerpen, bij het spelen, bij het eten, bij het zwemmen, kortom bij alles wat je samen doet.

  Programma

  De eerste activiteit in september is peutergym samen met Energy Ommen, in oktober gevolgd door voorlezen over dierendag en zwemmen met Ommy in de herfstvakantie. In november is er ‘Muziek op schoot’, december heeft weer een voorleesuurtje en 2018 begint met een theatervoorstelling van Theater Smoespot. Eind januari voorleesontbijt tijdens de Nationale Voorleesdagen, in februari een sessie ‘Hoe coach ik mijn kind?’ en in maart voorlezen en knutselen over het voorjaar. In april gaan we ‘Teentjes lezen’en het seizoen wordt na de meivakantie afgesloten met een peuterdansochtend met Kidans. Een flyer met het programmaoverzicht is vanaf eind augustus in de Bibliotheek af te halen. Ook staan de activiteiten vermeld op de website van de Bibliotheek Ommen.

  Woensdagmorgen

  Het Boekstartcafé is op woensdagmorgen en begint om 10.00 uur [inloop vanaf 9.45 uur] en is uiterlijk 11.00 uur afgelopen. De toegang is gratis, koffie, thee en limonade staan klaar. Voor een aantal activiteiten moet worden gereserveerd, dat kan via www.bibliotheekommen.nl

 • Van Vrijthof tot Vancouver, jaarprogramma Ccoba 2017-2018

  Van Vrijthof tot Vancouver, jaarprogramma Ccoba 2017-2018

  Gepubliceerd op: dinsdag 01 augustus 2017

  Het is ze weer gelukt, de denktank van Ccoba, een programma in elkaar zetten met alle variatie: onderwerpen van dichtbij en ver weg, het heden en het verleden, een lach en een traan. Ter lering ende vermaeck, om het zo maar te zeggen. De stadwandeling, de traditionele opening van het seizoen wordt dit jaar wel heel gemakkelijk, geen geregel met openbaar vervoer en dergelijke, het is een thuiswedstrijd waarbij de in Ommen niet onbekende Peter Kramer de gids zal zijn. Het seizoen start in de streek, het eindigt er ook: de van RTV Oost bekende Thea Kroese laat haar licht schijnen over de taal en cultuur om ons heen.

  Omdat het oog ook wat wil twee programma’s met oogstrelende beelden: Canada en de Veluwe, elk met een eigen charme. Cultuur met een knipoog komt aan bod in de decembervoorstelling “Kerken, kroegen en bordelen” maar heel anders ook bij ‘Ambulance verhalen met liedjes’ in februari. Twee wereldoorlogen, elk vol trieste verhalen: Siem van Eeten belicht een tweetal gebeurtenissen in Frankrijk gedurende deze zwarte periodes van de vorige eeuw. 

  Een uitgebreide brochure met toelichting op de lezingen is vanaf heden verkrijgbaar in de Bibliotheek.

  Vriend van Ccoba

  Wie  verzekerd wil zijn van kaarten voor de diverse lezingen, kan ‘Vriend van Ccoba’  worden.  Als ‘Vriend van Ccoba’ heeft men recht op korting op de entreeprijs en voorrang bij de kaartverkoop. De kosten van de Vriendenpas zijn € 12,50 per persoon,€ 18,75 met partner. De entree voor de avonden is € 7,00, voor Vrienden van Ccoba € 3,00, bibliotheekleden betalen € 5,00. Dat is inclusief koffie en thee. Men kan zich als ‘Vriend’ aanmelden bij de  klantenservice van de bibliotheek of via de mail . De klantenservice is elke werkdag open vanaf 14.00 uur en op zaterdag van 10.00 – 12.00 uur. Telefoon 0529-452158.

  Meer informatie is te vinden op www.ccobavanommen.blogspot.com  en op www.bibliotheekommen.nl

 • Fusie tussen Bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland van de baan

  Fusie tussen Bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland van de baan

  Gepubliceerd op: maandag 24 juli 2017

  De voorbereidingen van een fusie tussen de bibliotheken Dalfsen-Nieuwleusen, Ommen en Salland zijn gestaakt. Met deze keuze blijven de drie stichtingen op eigen benen staan.

  In 2016 hebben Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen, Bibliotheek Ommen en Bibliotheek Salland een verkennend onderzoek naar opschaling uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat een eventuele fusie kon bijdragen aan een efficiëntere organisatie met meer slagkracht en kwaliteit. Het voornemen was om per 1 januari 2018 te fuseren. Het jaar 2017 zou benut worden om in samenspraak met gemeenten en medewerkers de fusie verder uit te werken. In de eerste helft van 2017 is gebleken dat er ondanks de goede intenties te veel verschillen bestaan tussen de drie organisaties en de bestuurlijke context waarin deze opereren. Het bestuur van de Bibliotheek Ommen en de raad van toezicht van de Bibliotheek Salland hebben dan ook besloten tot definitieve stopzetting van deelname aan het fusieproces.

 • Gratis oefenen op Theorie.nl in de bibliotheek

  Gratis oefenen op Theorie.nl in de bibliotheek

  Gepubliceerd op: woensdag 19 juli 2017

  Ben je bezig met het halen van je rijbewijs? Voor veel mensen is het theorie-examen een grotere uitdaging dan het praktijkexamen. Ook hiervoor geldt: oefening baart kunst. Op Theorie.nl kun je onbeperkt oefenen op het theorie-examen voor auto, motor of bromfiets. In de bibliotheek kun je gratis gebruikmaken van Theorie.nl.

  Oefenen voor je theorie-examen

  Oefenen met de proefexamens op Theorie.nl vergroot je kans op slagen. De theorie-examens zijn officieel gecertificeerd en altijd up-to-date conform de CBR-wijze. Na het maken van een proefexamen kun je gemaakte fouten uitgebreid analyseren. Ben je naast oefenen voor je theorie-examen ook bezig met je praktijkexamen? Op Theorie.nl vind je vele video’s en examenroutes waarmee je ook alvast voor het praktijkexamen kunt oefenen. 

  Het oefenprogramma theorie-rijbewijs van Theorie.nl is beschikbaar voor iedereen die de Bibliotheek bezoekt, leden en niet-leden. Je kan oefenen op een computer in de Bibliotheek of op je eigen mobiel, tablet of laptop mits deze is aangesloten op het WIFI netwerk van de bibliotheek.

  Een groot aantal mensen (meer dan de helft in 2016) zakt de eerste keer voor het CBR theorie-examen. Met het gratis aanbieden van het oefenprogramma theorie-rijbewijs wil de Bibliotheek een bijdrage leveren aan de persoonlijke ontwikkeling van mensen. De Bibliotheek stelt zich ten doel dat iedereen volwaardig en zelfstandig aan de samenleving kan deelnemen.

  De samenwerking met Theorie.nl is in eerste instantie voor 2017. Eind dit jaar wordt besloten of we deze dienstverlening voortzetten.

  Succes met je examen!

 • Kinderjury Ommen zet leerlingen aan het lezen

  Kinderjury Ommen zet leerlingen aan het lezen

  Gepubliceerd op: dinsdag 04 juli 2017

  Alom wordt geklaagd dat kinderen niet meer willen lezen. De zapcultuur zou overheersen en kinderen hebben te weinig tijd en concentratie om nog een boek te pakken. Zo niet in de gemeente Ommen, hier lezen de kinderen juist heel erg veel. Voor de Kinderjury Ommen hebben 442 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de Ommer basisscholen samen in een jaar tijd 612.650 bladzijden gelezen, gemiddeld 1386 bladzijden per kind. Wie doet ze dat na?

  Favoriete boek

  Dat is echter niet het hoofddoel van de Kinderjury Ommen. Het gaat erom dat de leerlingen het mooiste leesboek van het schooljaar kiezen. Bibliotheek Ommen stelt een pakket van veertig nieuwe boeken samen, waar elk kind er in elk geval zes van leest. Meer mag natuurlijk altijd. Na het lezen maakt elk kind een top drie van zijn of haar favoriete boeken. Het winnende boek dit jaar is ‘ff offline’ van Jeff Kinney, een deel uit de serie van ‘Het leven van een loser’.

  Martin Forget

  Vrijdagmorgen 7 juli wordt tijdens een feestelijke bijeenkomst in de theaterzaal van de Carrousel de einduitslag bekend gemaakt. Mimespeler en cabaretier Martin Forget neemt de zaal daarna mee in een hilarisch optreden. Vooraf aan de voorstelling worden ook de kinderen die alle 40 boeken gelezen hebben in het zonnetje gezet. Dat zijn er dit jaar dertien: Marit van de St. Bernardus, Esther en Thomas van de Guido de Bres, Tiemen, Anne, Dani, Marloes, Maurice, en Muriël  van het Koloriet en Janita, Kimiya, Marit en Sebastiaan van de Schakel. Een ongelooflijk sterke prestatie van deze jongelui. Er is een voorstelling om 9.30 uur en om 10.45 uur.

  Vrijheid Blijheid

  De Kinderjury Ommen is een leesbevorderingsproject van Bibliotheek Ommen, afgelopen schooljaar was de 34e editie. Het thema was ‘Vrijheid blijheid’, er deden 20 groepen van 15 scholen mee. De boeken mochten zowel op school als thuis gelezen worden. Het doel van de Kinderjury Ommen is leerlingen in contact te brengen met literatuur en ze een mening te laten vormen over hetgeen ze gelezen hebben. 

  Website

  Klik hier voor de website van de Kinderjury Ommen. 

 • E-books leen je bij de online Bibliotheek

  E-books leen je bij de online Bibliotheek

  Gepubliceerd op: zondag 18 juni 2017

  Wil jij e-books lezen? Als Bibliotheeklid kun je e-books lenen bij de online Bibliotheek. 

  Je hebt de keuze uit ruim 15.000 e-books. De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Je vindt er van alles. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand vernieuwen we het aanbod met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. 

  Lezen op 3 manieren

  Je bepaalt zelf hoe je de e-books leest. Met een app op je tablet of smartphone. Direct op je e-reader. Of online via je pc of laptop. 

  Gratis toegang

  Bibliotheekleden hebben toegang tot de collectie van online Bibliotheek. Afhankelijk van je abonnement kan je tot maximaal 10 e-books lenen. De leentermijn van een e-book is 3 weken. 

  Registreren

  Als je e-books wilt lenen, dan vragen wij je om eerst even een account aan te maken bij de online Bibliotheek. Zo weet de online Bibliotheek wie je bent en van welke Bibliotheek je lid bent. Je gebruikt hiervoor je inloggegevens van je eigen Bibliotheek (pasnummer en wachtwoord). 

  Vragen?

  Op de website van de online Bibliotheek vind je alle informatie over e-books.

  Of kom op donderdagmorgen om 11.00 uur naar het spreekuur in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat.  

 • Cursus Klik & Tik

  Cursus Klik & Tik

  Gepubliceerd op: maandag 05 juni 2017

  Klik & Tik is de absolute basiscursus internet, voor mensen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De cursus wordt vanaf 3 oktober in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat gegeven.

  Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat bijna allemaal online. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

  Cursus
  De Bibliotheek Ommen biedt hiervoor ondersteuning met de cursus Klik & Tik. Deze cursus helpt mensen beter gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt 'downloaden'.

  Klik & Tik is een oefenprogramma dat deze basisvaardigheden aanbiedt. In de veilige omgeving van de Bibliotheek krijg je via filmpjes de eenvoudige uitleg en daarna ga je aan de slag met praktische oefeningen.

  Klik & Tik bestaat uit drie delen:

  1. De basis (over typen, klikken en websites bekijken)
  2. Het internet op (over e-mailen, downloaden en browsers)
  3. Samen op het web (over sociale netwerken, links en weblogs)

  Deelname aan de cursus Klik & Tik bedraagt € 15,00 inclusief het bijbehorende oefenboek. De cursus duurt 10 weken en start op dinsdag 3 oktober 2017.

  Praktisch

  Iedere dinsdag van 9.30-11.30 uur, start 3 oktober

  Locatie: De Bibliotheek, Chevalleraustraat 6 Ommen

  Eigen laptop gebruiken is mogelijk.

  Aanmelden

  Interesse? U kunt zich tot 20 september aanmelden bij de klantenservice in de Bibliotheek, via telefoonnummer:0529-452158 of via de mail:

 • VoorleesExpress Ommen zoekt vrijwilligers

  VoorleesExpress Ommen zoekt vrijwilligers

  Gepubliceerd op: maandag 05 juni 2017

  Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden dan kinderen die niet worden voorgelezen. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Een taalachterstand op jonge leeftijd is daarentegen vaak moeilijk in te halen. Voorlezen is dus het antwoord! Komend schooljaar gaat daarom voor de vierde keer het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress in Ommen van start. 

  De VoorleesExpress is een project waarbij vrijwilligers voorlezen bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zo stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen en verrijken ze de leescultuur in huis. Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig! De VoorleesExpress in Ommen is voor de periode 1 september 2017 tot 1 mei 2018 op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die gezinnen hierbij willen helpen. Uw inzet kan net het verschil maken! In september vindt de scholing en voorbereiding plaats, het voorlezen start in de eerste week van oktober.

  Voorlezer

  Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vast moment dat samen wordt afgestemd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers door de Bibliotheek getraind in het interactief voorlezen en boekkeuze.

  Coördinator

  Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert onder andere voorlezersbijeenkomsten. Coördinatoren worden begeleid door de projectleiding.

  Wie belangstelling heeft voor dit leuke vrijwilligerswerk kan zich via de mail melden bij de coördinator van de VoorleesExpress in Ommen Ans Derksen. Het mailadres is  of  

  De VoorleesExpress is een landelijk project dat in Overijssel wordt uitgevoerd door de lokale Bibliotheek. 

  Meer algemene informatie is te vinden op www.voorleesexpress.nl. 

 • Bibliotheek Ommen scoort hoog op klantvriendelijkheid

  Bibliotheek Ommen scoort hoog op klantvriendelijkheid

  Gepubliceerd op: maandag 18 juli 2016

  Elk kwartaal wordt er onderzoek gedaan onder een klantenpanel (Biebpanel). Mensen die zich hebben aangemeld vullen vragen in over de Bibliotheek. Elke kwartaal wordt een thema uitgelicht. In het eerste kwartaal van 2016 stond Klanttevredenheid centraal. Hieronder een korte samenvatting.