Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 10 van 15
 • Wij hebben een vacature voor een enthousiaste jeugdspecialist / consulent

  Wij hebben een vacature voor een enthousiaste jeugdspecialist / consulent

  Gepubliceerd op: maandag 19 juni 2017

  Vacature: Jeugdspecialist/Consulent (12 uur p/wk) in Bibliotheek Ommen

  Wij zoeken een Jeugdspecialist die op de hoogte is van wat er speelt in voorschoolse instellingen, het basisonderwijs in het werkgebied. Iemand die de wensen vanuit de organisaties op een efficiënte en creatieve manier omzet naar een klantgericht en aantrekkelijk bibliotheekaanbod. Ben jij die enthousiaste en verbindende expert? Reageer dan vóór 5 juli aanstaande op de vacature. Klik hier voor alle info.

 • E-books leen je bij de online Bibliotheek

  E-books leen je bij de online Bibliotheek

  Gepubliceerd op: zondag 18 juni 2017

  Wil jij e-books lezen? Als Bibliotheeklid kun je e-books lenen bij de online Bibliotheek. 

  Je hebt de keuze uit ruim 15.000 e-books. De collectie is breed, gevarieerd en verrassend. Je vindt er van alles. Van thrillers tot romans, van informatieve boeken tot kinderboeken. Elke maand vernieuwen we het aanbod met populaire titels, klassiekers en bijzondere uitgaven. 

  Lezen op 3 manieren

  Je bepaalt zelf hoe je de e-books leest. Met een app op je tablet of smartphone. Direct op je e-reader. Of online via je pc of laptop. 

  Gratis toegang

  Bibliotheekleden hebben toegang tot de collectie van online Bibliotheek. Afhankelijk van je abonnement kan je tot maximaal 10 e-books lenen. De leentermijn van een e-book is 3 weken. 

  Registreren

  Als je e-books wilt lenen, dan vragen wij je om eerst even een account aan te maken bij de online Bibliotheek. Zo weet de online Bibliotheek wie je bent en van welke Bibliotheek je lid bent. Je gebruikt hiervoor je inloggegevens van je eigen Bibliotheek (pasnummer en wachtwoord). 

  Vragen?

  Op de website van de online Bibliotheek vind je alle informatie over e-books.

  Of kom op donderdagmorgen om 11.00 uur naar het spreekuur in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat.  

 • Cursus Klik & Tik

  Cursus Klik & Tik

  Gepubliceerd op: maandag 05 juni 2017

  Klik & Tik is de absolute basiscursus internet, voor mensen die niet of nauwelijks met een computer hebben gewerkt. De cursus wordt vanaf 3 oktober in de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat gegeven.

  Internet wordt steeds belangrijker in het dagelijks leven. Tweedehands koopjes, informatie van de overheid, belastingaangifte doen, een reis boeken, bankzaken regelen, dat gaat bijna allemaal online. Maar wat als je dat moeilijk vindt?

  Cursus
  De Bibliotheek Ommen biedt hiervoor ondersteuning met de cursus Klik & Tik. Deze cursus helpt mensen beter gebruik te maken van de nieuwe mogelijkheden van de computer. Je leert bijvoorbeeld websites te bekijken, e-mails te schrijven en hoe je bestanden kunt 'downloaden'.

  Klik & Tik is een oefenprogramma dat deze basisvaardigheden aanbiedt. In de veilige omgeving van de Bibliotheek krijg je via filmpjes de eenvoudige uitleg en daarna ga je aan de slag met praktische oefeningen.

  Klik & Tik bestaat uit drie delen:

  1. De basis (over typen, klikken en websites bekijken)
  2. Het internet op (over e-mailen, downloaden en browsers)
  3. Samen op het web (over sociale netwerken, links en weblogs)

  Deelname aan de cursus Klik & Tik bedraagt € 15,00 inclusief het bijbehorende oefenboek. De cursus duurt 10 weken en start op dinsdag 3 oktober 2017.

  Praktisch

  Iedere dinsdag van 9.30-11.30 uur, start 3 oktober

  Locatie: De Bibliotheek, Chevalleraustraat 6 Ommen

  Eigen laptop gebruiken is mogelijk.

  Aanmelden

  Interesse? U kunt zich tot 20 september aanmelden bij de klantenservice in de Bibliotheek, via telefoonnummer:0529-452158 of via de mail:

 • VoorleesExpress Ommen zoekt vrijwilligers

  VoorleesExpress Ommen zoekt vrijwilligers

  Gepubliceerd op: maandag 05 juni 2017

  Kinderen die op jonge leeftijd voorgelezen worden, kennen veel meer woorden dan kinderen die niet worden voorgelezen. De kans dat zij beter presteren op school is daardoor aanzienlijk groter. Een taalachterstand op jonge leeftijd is daarentegen vaak moeilijk in te halen. Voorlezen is dus het antwoord! Komend schooljaar gaat daarom voor de vierde keer het leesbevorderingsproject de VoorleesExpress in Ommen van start. 

  De VoorleesExpress is een project waarbij vrijwilligers voorlezen bij gezinnen met kinderen van 2 t/m 8 jaar. Zo stimuleren ze de taalontwikkeling van de kinderen en verrijken ze de leescultuur in huis. Het leesplezier staat daarbij centraal: samen lezen is leuk en gezellig! De VoorleesExpress in Ommen is voor de periode 1 september 2017 tot 1 mei 2018 op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die gezinnen hierbij willen helpen. Uw inzet kan net het verschil maken! In september vindt de scholing en voorbereiding plaats, het voorlezen start in de eerste week van oktober.

  Voorlezer

  Een voorlezer wordt gekoppeld aan een gezin met kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Twintig keer komt de voorlezer wekelijks bij het gezin thuis, op een vast moment dat samen wordt afgestemd. Daarin wordt de voorlezer begeleid door een coördinator. Daarnaast worden de voorlezers door de Bibliotheek getraind in het interactief voorlezen en boekkeuze.

  Coördinator

  Een coördinator begeleidt voorlezers en hun gezinnen. Samen met hen zoekt de coördinator naar manieren om het voorlezen een blijvende plek te geven in het gezin. De coördinator organiseert onder andere voorlezersbijeenkomsten. Coördinatoren worden begeleid door de projectleiding.

  Wie belangstelling heeft voor dit leuke vrijwilligerswerk kan zich via de mail melden bij de coördinator van de VoorleesExpress in Ommen Ans Derksen. Het mailadres is  of  

  De VoorleesExpress is een landelijk project dat in Overijssel wordt uitgevoerd door de lokale Bibliotheek. 

  Meer algemene informatie is te vinden op www.voorleesexpress.nl. 

 • Bibliotheek Ommen scoort hoog op klantvriendelijkheid

  Bibliotheek Ommen scoort hoog op klantvriendelijkheid

  Gepubliceerd op: maandag 18 juli 2016

  Elk kwartaal wordt er onderzoek gedaan onder een klantenpanel (Biebpanel). Mensen die zich hebben aangemeld vullen vragen in over de Bibliotheek. Elke kwartaal wordt een thema uitgelicht. In het eerste kwartaal van 2016 stond Klanttevredenheid centraal. Hieronder een korte samenvatting. 

 • Wijziging mailadressen Bibliotheek Ommen en Lemele

  Wijziging mailadressen Bibliotheek Ommen en Lemele

  Gepubliceerd op: dinsdag 07 juni 2016

  Met ingang van vandaag is er een wijziging in de mailadressen van de vestigingen van de Bibliotheek Ommen.  Bovendien hebben een aantal afdelingen van de Bibliotheek een eigen mailadres gekregen.  Het betreft de volgende wijzigingen:

  Algemene zaken:

  Bibliotheek Lemele:  

  Klantzaken:  

  Jeugdbibliotheekzaken [ onderwijs en voorschools]:

  Taalpunt:

  Cultuur:  

  VoorleesExpress:  

 • VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen (2)

  VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen (2)

  Gepubliceerd op: vrijdag 03 juni 2016

  Logo VoorleesExpressNiet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal.

  Wat doet de VoorleesExpress precies?

  De VoorleesExpress helpt gezinnen die daarvoor aangemeld zijn om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt twintig keer bij hen thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter.

  Wat doet de Bibliotheek?

  In Overijssel wordt de VoorleesExpress uitgevoerd door de Bibliotheek. We zorgen ervoor dat er voldoende vrijwilligers zijn, trainen hun voorleesvaardigheden en geven ze advies over het kiezen van voorleesboeken. Hun kennis en vaardigheden moeten ze uiteindelijk weer overbrengen aan de ouders van de kinderen. Daar kan de Bibliotheek goed bij helpen. Samen zorgen we ervoor dat de ouders de mogelijkheden van de Bibliotheek kennen en worden ze geholpen in het gebruik van de jeugdcollecties.

  De VoorleesExpress is op zoek naar nieuwe voorlezers!

  Bent u enthousiast over de VoorleesExpress en wilt u hier wel aan meewerken? Voor de aankomende periode zoeken wij nieuwe voorlezers en coördinatoren. Uw hulp is van harte welkom!

  Voor meer informatie en aanmelden kunt u terecht op www.voorleesexpress.nl.

 • Inloopspreekuur digitale bibliotheek

  Inloopspreekuur digitale bibliotheek

  Gepubliceerd op: vrijdag 28 augustus 2015

  Heeft u vragen over ons aanbod e-books,  de bibliotheek apps*  of komt u er technisch niet uit? Kom dan naar het  Inloopspreekuur digitale bibliotheek Ommen

  U kunt als bibliotheeklid via het zogenaamde 'e-book platform', duizenden digitale boeken lenen en deze op uw computer, tablet of smartphone lezen. Heeft u vragen over deze service, of komt u er niet uit?  Of u wilt gebruik maken van de apps van de Bibliotheek,  maar lukt het niet om ze aan de praat te krijgen?  Elke donderdagmorgen van 10.00 – 11.00 uur kunt u hiervoor in de Bibliotheek Ommen terecht.  De medewerkers van de Bibliotheek staan klaar om u op weg te helpen.  Vergeet niet uw eigen (opgeladen) tablet of ander leesapparaat mee te nemen en - indien al aangemaakt - uw inlogcode.

  *Bibliotheek Wise-app - E-bookplatform – PoëzieBieb-app – Verhalenbieb-app – WelkBoek-app – VakantieBieb-app – LuisterBieb-app  en BereslimmeBoeken.

 • iWorkspace

  iWorkspace

  Gepubliceerd op: dinsdag 06 januari 2015

  iWorkspace is een werkplaats die mensen helpt om ideeën te realiseren. Iedereen die een idee of initiatief heeft en daar creatieve denkkracht bij kan gebruiken is op maandagmiddag van 15.00 tot 17.00 uur van harte welkom op de bovenverdieping van de bibliotheek.

 • Gratis WIFI

  Gratis WIFI

  Gepubliceerd op: vrijdag 19 december 2014

  In de Bibliotheek aan de Chevalleraustraat kan gratis gebruik worden gemaakt van het internet. Naast een aantal gratis te gebruiken pc's met internetverbinding, stelt Bibliotheek Ommen ook WIFI ter beschikking.

  Dit is een draadloze internetverbinding in de bibliotheekruimte. Met een laptop, telefoon, IPod, IPad of andere mobiele apparatuur dat is ingesteld op WIFI, kan eenvoudig verbinding gemaakt worden met het internet.Deze service is gratis beschikbaar voor alle bezoekers van Bibliotheek Ommen, een lidmaatschap is niet noodzakelijk.