Website voorlezen

Nieuws

Resultaten 1 - 6 van 6
 • Provinciale voorleesfinale

  Provinciale voorleesfinale

  Gepubliceerd op: donderdag 12 april 2018

  Wat een feest! Op woensdag 11 april was de provinciale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Tien kinderen lazen een zelfgekozen passage uit een boek voor en streden om een plek in de landelijke finale.

  Alle voorlezers deden het geweldig: mooie stemmen, veel rust in het vertellen en veel spanning in de verhalen. Het was opvallend dat de meeste kinderen kozen voor de spannende, intense momenten uit de boeken die ze hadden gekozen. De laatste voorlezer las met veel gevoel voor humor een stuk uit het boek Juffrouw Pots.
  Tussen de bedrijven door speelde Theatergroep Lef scènes uit de boeken na.

  Vanuit Ommen deden mee: Tess Lennips, van De Hoekstee uit Beerzerveld, en Albert Hazeleger, van Het Koloriet uit Ommen. Tess Lennips las als eerste voor, uit Knotsspannend van Tosca Menten. Albert Hazeleger las voor uit Superhelden van Marcel van Driel.

  Sarah van Pruissen uit Zwolle won de provinciale ronde, met haar fragment uit Superhelden op sokken van R. R. Russell.

  Dit jaar is het de 25ste keer dat de Nationale Voorleeswedstrijd wordt georganiseerd. De eerste ronde wordt gehouden op basisscholen, en de winnaars van volgende rondes stromen door naar gemeentelijke en regionale finales. Na de provinciale rondes volgt de landelijke finale. Op 23 mei in Amstelveen wordt duidelijk wie de voorleeskampioen van 2018 wordt.

 • Grote boekenverkoop

  Grote boekenverkoop

  Gepubliceerd op: woensdag 11 april 2018

  De Bibliotheek Ommen houdt haar collectie steeds actueel. Om plaats te maken voor nieuwe aanvoer is er vanaf zaterdag 20 april weer een grote opruimingsverkoop. De verkoop loopt tot aan het einde van de meivakantie (6 mei). Er is een grote verzameling van deels verouderde, deels weinig gelezen of juist stukgelezen exemplaren te koop. Een boek kost 50 cent, voor een tas vol betaal je € 5,–.

 • Nieuwe taalcoaches in Ommen en Dalfsen

  Nieuwe taalcoaches in Ommen en Dalfsen

  Gepubliceerd op: maandag 05 februari 2018

  Afgelopen week werd met een feestelijke bijeenkomst in de Bibliotheek Ommen de uitreiking van certificaten gevierd aan vijf taalcoaches uit Ommen en Dalfsen door wethouder Ko Scheele.

  Zoals hij het treffend verwoordde mag de gemeente blij zijn met mensen die met zoveel van hun vrije tijd hebben ingezet. “Niet alleen zijn jullie geslaagd voor het certificaat taalcoach, maar zeker ook voor de wijze waarop jullie je medemensen helpen. Taal is het begin en wellicht ook het einde van bijna alles”

  De taalcoaches zijn inmiddels begonnen en geven les aan mensen uit o.a. Pakistan, Eritrea en Syrië. De gecertificeerde taalcoaches zijn Renate le Duc (Dalfsen), Betsy Kalma, Loes van Nieuwkoop, Wil de Voogd en Jody Welleweerd, allen uit Ommen.

 • Albert Hazeleger en Tess Lennips voorleeskampioen Ommen

  Albert Hazeleger en Tess Lennips voorleeskampioen Ommen

  Gepubliceerd op: woensdag 24 januari 2018

  Albert Hazeleger van het Koloriet in Ommen en Tess Lennips van de Hoekstee, Beerzerveld, zijn de winnaars van de kwartfinales van de Nationale Voorleeswedstrijd die dinsdag 23 januari in de Bibliotheek Ommen gehouden zijn. Beiden gaan door naar de regioronde die op 8 maart in de Carrousel in Ommen plaats zal vinden. De deskundige jury bestaande uit Albertus Mulder, Joke Veen en Ank Kloosterman was bij beide winnaars unaniem in haar oordeel.

  Albert Hazeleger
  Albert Hazeleger nam het in de middagsessie op tegen zes andere kandidaten, één jongen en vijf meisjes. Albert las voor uit ‘Snuf de hond’ van Piet Prins, een klassieker. Met zijn heldere stem wist hij het spannende fragment goed tot leven te brengen. Hij had een prettig tempo en maakte goed contact met zijn toehoorders. Met deze kwaliteiten wist hij de deskundige jury te overtuigen. Ook voor de overige kandidaten waren er complimenten. Alle voorlezers zijn al kampioen geworden op hun school, dat was aan het voorlezen te merken.

   

  Tess Lennips
  Tess Lennips nam haar toehoorders mee naar ‘Knots spannend’ van Tosca Menten. Op natuurlijke wijze bracht ze het boeiende verhaal met de nodige humor. Het publiek luisterde heel aandachtig maar moest zo nu en dan ook lachen om het komische fragment. Op de vraag aan de foto voorleeskampioenen ommenjury of er nog verbeterpunten waren voor Tess, antwoordde de voorzitter: gewoon zo doorgaan! Een groot compliment. Dat compliment ging ook naar de overige voorlezers van de avondsessie. Het is te merken dat er op de scholen in Ommen veel wordt (voor-) gelezen. Verder was de jury zeer tevreden over de keuze van de fragmenten.

   

 • Na 68 jaar geen bibliotheek meer in Lemele, maar boeken lenen kan nog altijd

  Na 68 jaar geen bibliotheek meer in Lemele, maar boeken lenen kan nog altijd

  Gepubliceerd op: donderdag 14 december 2017

  In 1949 ontving de Plattelandsbibliotheek Overijssel van o.a. de gemeente Ommen een subsidie om in de dorpen om Ommen bibliotheekvoorzieningen te starten. In Lemele werd gestart in de Openbare Lagere School met een wisselcollectie van 50 boeken.

  In 1964 werd een eigen semipermanent gebouw in gebruik genomen aan de Kerkweg. Dit gebouw werd in 1981 vervangen door het huidige gebouw. In 2012 is het huidige gebouw verkocht aan toen nog Speelwerk, later overgenomen door Doomijn. De Bibliotheek huurde een deel van het gebouw terug. Door de groei van het aantal kinderen bij Doomijn is per 1 januari 2018 de huur voor de Bibliotheek beëindigd.

  Afgelopen week zijn de boeken naar de Ichthusschool en de Bibliotheek Ommen overgebracht. Het bibliotheek-meubilair is naar de Ichthusschool gebracht, waar het gebruikt zal worden om de ruilcollectie, die daar geplaatst wordt, onder te brengen.

  Hiermee is voor de jeugd van Lemele de mogelijkheid een boek te lezen gewaarborgd. De volwassenen kunnen met hun bibliotheekabonnement naar Ommen of Lemelerveld. En naar alle andere Overijsselse bibliotheken.

  Reserveringen kunnen opgehaald worden in de Bibliotheek Ommen en sinds medio december is er ook de mogelijkheid voor Lemelerveld te kiezen als ophaallocatie.

  In 2018 wordt door de Bibliotheek Ommen, in overleg met Plaatselijk Belang Lemele een programma ontwikkeld voor mensen die het lastig vinden via website of app bibliotheekzaken te regelen. Ook worden de mogelijkheden onderzocht om digitale cursussen in Lemele te organiseren. Meer informatie in Bibliotheek Ommen, tel. 0529-452158 of

 • Boek aan huis

  Boek aan huis

  Gepubliceerd op: maandag 30 oktober 2017

  Boek aan Huis Service

  Wanneer u door ziekte, hoge leeftijd of handicap niet in de gelegenheid bent een bezoek te brengen aan de Bibliotheek, biedt onze Boek aan Huis Service uitkomst. Want als u niet naar ons kunt komen, komen wij gewoon naar u! Op deze manier blijft de Bibliotheek voor iedereen toegankelijk.

  Boek aan Huis service

  Nadat u zich heeft aangemeld nemen wij contact met u op voor het maken van een afspraak bij u thuis. Tijdens het eerste gesprek noteren wij welke genres en schrijvers u graag leest, voor welke onderwerpen u belangstelling heeft en welke materialen u graag zou willen lenen bij de Bibliotheek. Op deze manier wordt er een profiel van u als lezer gemaakt waarmee de medewerker van de Bibliotheek aan het werk kan. Uiteraard wordt dit profiel regelmatig besproken en kan dit op elk moment worden aangepast.

  Hoe verder? De medewerker van de Bibliotheek zoekt een aantal boeken naar uw wensen uit en komt hiermee bij u langs en u kunt uw keuze maken. De medewerker neemt de gelezen boeken weer mee terug. U maakt samen een volgende afspraak.

  Aan de Boek aan Huis service zijn geen extra kosten verbonden. Het enige wat u nodigt heeft is, is een lidmaatschap van de Bibliotheek.

  Bent u nog geen lid van de Bibliotheek? Dat is geen probleem, wij kunnen dit voor u verzorgen.

  Wat heeft de Bibliotheek naast gewone boeken nog meer te bieden?

  Grootletterboeken:  De naam zegt het al: de gebruikte letters zijn bijna twee keer zo groot als de letters in gewone romans. Deze boeken zijn speciaal voor mensen met een verminderd zicht.

  Luisterboeken:  Een luisterboek is een gesproken versie van een boek op een cd. U kunt deze beluisteren met een gewone cd-speler.

  Meer informatie:

  0529 – 452158 of https://www.bibliotheekommen.nl/snel-contact