BiebPanel rapportages

Ouders 6- tot 12-jarigen

Volgens driekwart van de ouders vindt hun kind lezen leuk. Maar hoe ouder ze worden, hoe minder leuk kinderen het gaan vinden. Meer nog dan boeken lezen, zijn kinderen volgens hun ouders met hun telefoon in de weer.

Hoe kan de bibliotheek relevanter zijn voor jou als ouder van 6- tot 12-jarige kinderen? Dat was de hoofdvraag van het eerste doelgroepenonderzoek van Biebpanel in 2019. Dit zijn de resultaten van onderzoekscluster Midden-Overijssel, waarvan de Bibliotheek Ommen deel uitmaakt.

Door de ogen van de ouders

• De meeste ouders blijken niet te weten dat de bibliotheek veel meer biedt dan alleen boeken.
  • Kinderen zijn vaak vergroeid met hun smartphone, maar gebruiken die bijna niet voor luisterboeken, podcasts of e-books.
  • Ouders van kinderen van 6 t/m 12 zijn vooral te bereiken via vrienden en andere ouders, Facebook, websites zoals Kidsproof, Dagje uit en Vakantieveiling en via de basisscholen.
  • Veel ouders weten niet goed wat de bibliotheek zou moeten aanbieden om ervoor te zorgen dat zij vaker naar de bibliotheek zouden gaan. Zij willen vooral boeken en tijdschriften lenen en koffie/thee drinken in de bibliotheek. Qua informatie over kinderen en ontwikkeling zijn de wensen die ouders het vaakste noemen: tips voor boeken en activiteiten in de zomervakantie en leestips voor kinderen per leeftijdsgroep. Ook liggen er kansen voor informatie over online veiligheid, mediaopvoeding en schermtijd en stimuleren van leesplezier en voor ouders van jongere kinderen ook over gezondheid & ontwikkeling en over taalontwikkeling van kinderen.

Wat kinderen willen, volgens hun ouders:

• een grotere collectie boeken
  • meer activiteiten zoals game-events of leren programmeren
  • hulp voor schoolopdrachten
  • chillplek
  • geen boetes meer
Wat ouders niet weten
  • Ouders denken dat kinderen zelf wel leuke boeken kunnen vinden – kinderen zelf willen daar juist hulp bij. Ze hebben graag dat de collectie per onderwerp/thema is ingedeeld.
  • Ouders van kinderen die niet graag lezen, weten vaak niet dat de bibliotheek speciale materialen voor deze doelgroep heeft.

Lees de infographic

Biebpanel

Elk kwartaal stelt Biebpanel een set vragen aan een klantenpanel, bestaand uit bibliotheekgebruikers die zichzelf hiervoor aanmelden.

De respons dit keer:
  • Heel Nederland: 1.190

Ook meedoen aan Biebpanel?

Wil jij zelf ook graag je mening geven in ons online klantenpanel? Ga naar Biebpanel.nl