Mijn Bibliotheek  

Laden...

Activiteiten

De schaduw van de Eerste Wereldoorlog

Lezing van historicus Koen Smilde over het interbellum
Ekster - foto van Philip Friskorn

Historicus Koen Smilde vertelt hoe het einde van de Eerste Wereldoorlog voor Europa een periode van geweld en revolutie inluidde.

Honderd jaar geleden eindigde de Eerste Wereldoorlog. Deze avond staat Koen Smilde stil bij de gevolgen die deze oorlog had voor Europa. Wereldrijken stortten ineen en nieuwe staten verrezen. Revoluties en geweld ontbrandden in alle hoeken van het continent. Sommige historici duiden de tijd na de Eerste Wereldoorlog daarom niet aan als het interbellum, maar als een ‘Europese burgeroorlog’.

We zullen daarom ook kijken naar hoe deze periode een voorbode was voor de Tweede Wereldoorlog en hoe fascisme, nationaalsocialisme en communisme zich presenteerden als alternatief voor de bestaande orde.

Koen Smilde (1985) studeerde geschiedenis in Rotterdam, Wenen en Amsterdam en specialiseerde zich in totalitaire ideologieën en hun erfenis. Hij werkt als zelfstandig historicus en bespreekt daarnaast boeken en films voor Jonge Historici, een platform voor aankomende historici.

Praktisch