Website voorlezen

De Avonden met Tijl Akkermans en Hanna Bervoets

23-01-2013 van 21:02 tot 22:58 uur

Locatie: Radio 6 - RADIO http://www.radio6.nl/
Organisatie: VPRO

Eerste uur
Een indringende foto van een verhongerend kind in Soedan vormt het middelpunt van de installatie The Sound of Silence, die nu in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam te zien is. De Chileense kunstenaar Alfredo Jaar wil met zijn installatie bezoekers laten nadenken over de ethiek van fotojournalistiek. Hoe bepaal je als journalist welke uitsnede van de werkelijkheid je maakt? Inge ter Schure spreekt deze week met curator Anne van der Zwaag en Alfredo Jaar over The Sound of Silence. Vandaag: Rol van de media.

Symboolpolitiek heeft een negatieve bijklank. Toch hoeft symboolpolitiek helemaal niet slecht te zijn, volgens grafisch ontwerpers Tijl Akkermans en Bart Driessen. Symbolen maken is hun vak. Bij de introductie van een nieuw lettertype maakten ze bij wijze van letterproef een boek over symboolpolitiek met daarin bijdragen van wetenschappers, politiek commentatoren, maar ook kunstenaars als Martijn Engelbrecht en dichters als Tsead Bruinja en F. Starik. Emmie Kollau spreekt met Tijl Akkermans over het boek Symboolpolitiek, dat hij samen met Bart Driessen maakte.

Op het Internationaal Film Festival Rotterdam gaat Dead Body Welcome in première. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal over de reis die filmmaker Kees Brienen maakte om het fenomeen van de volledige zonsverduistering te zien. Bij aankomst in India komt hij erachter dat zijn beste vriend Ritchy is overleden. Sarina Vitta spreekt met regisseur Kees Brienen over zijn speelfilmdebuut.

Tweede uur
Wim Brands bespreekt Stoner, een slapende klassieker van de Amerikaanse schrijver John Williams over een zwijgende, anonieme universiteitsdocent.

Alles wat er was is het verhaal van acht mensen die na ‘de knal’ opgesloten zitten in een schoolgebouw. Dagen en weken gaan voorbij. Hoe langer ze bij elkaar zitten, hoe meer de verhoudingen onder druk komen te staan. Wat gebeurt er als alles wat er was er niet meer is? Jeroen van Kan praat met schrijfster Hanna Bervoets over haar nieuwe roman.

Een kort verhaal van A.L. Snijders.

Volledige agenda beschikbaar en doorzoekbaar op Literatuurplein

Gerelateerde boeken

  1. Stoner

    Stoner

    John Williams

  2. Alles wat er was

    Alles wat er was

    Hanna Bervoets